+ Irodalom

A sokszínű Budapestről mesél a Bogyó és Babóca szerzőjének új kötete

Tudtad, milyen titkokat rejteget az Erzsébet-kilátó? Van ötleted, honnan kapta nevét az Ördög-árok vagy a Normafa? Az ismert gyermekkönyvíró, Bartos Erika új, hatkötetesre tervezett sorozata, a Brúnó Budapesten a főváros nevezetes és izgalmas helyeit mutatja be az óvodáskorú olvasóknak, méghozzá mesés formában.

Tudtad, milyen titkokat rejteget az Erzsébet-kilátó? Van ötleted, honnan kapta nevét az Ördög-árok vagy a Normafa? Az ismert gyermekkönyvíró, Bartos Erika (a Bogyó és Babóca szerzője) új, hatkötetesre tervezett sorozata, a Brúnó Budapesten a főváros nevezetes és izgalmas helyeit mutatja be az óvodáskorú olvasóknak, méghozzá mesés formában. A Buda hegyei és a Buda tornyai című könyvek 2017 végén jelentek meg a Móra Kiadónál.

Mindkét kötethez társul egy Fényképes foglalkoztató füzet is, melyekben játékos feladatok találhatóak. A történetet az életvidám és kíváncsi óvodás, Brúnó szemszögéből követhetjük, aki szüleivel a Balaton partjáról költözik Budapestre, és izgalmas kirándulásokon keresztül ismeri meg a várost. Kis főszereplőnk számára minden nap újabb kalanddal és rengeteg új információval kecsegtet: hol a Libegőről csodálja az elé táruló várost, hol Aquincum romjain sétál, máskor pedig izzó botokkal rajzol fénycsíkokat a sötét égre. Ha kérdése támad, szülei, rokonai azonnal megválaszolják.

 

A Brúnó Budapesten egyszerre szórakoztatja és tanítja az ifjú olvasót, miközben a szövegből sugárzik a jókedv, pozitív életszemlélet. A pontot az i-re a remek illusztrációk teszik fel: Brúnóék budapesti barangolásait Bartos Erika rendkívül alapos rajzai kísérik, melyek nagyszerűen bemutatják a főváros építészetének sokszínűségét – ez persze nem meglepő, a szerző ugyanis a BME építészmérnöki karán szerezte diplomáját.

A Brúnó-sorozat egyébként többéves munka gyümölcse, Bartos Erika sokat dolgozott mind a rajzokon, mind a forrásanyagok felkutatásán. A könyvek alapötletén egyértelműen tetten érhető a pozitív, népművelői szándék: valószínűleg sok budapesti lakost találnánk, aki még soha nem ült a Gyermekvasúton, egyszer sem sétált fel a Gellért-hegyre, és fogalma sincs, milyen sokszínű, gazdag múltú városban él. Bartos Erika kötetsorozata a szülők számára is hasznos lehet, ha épp nincs ötletük, hová tervezzék a hétvégi családi kiruccanást, vagy csak újra fel akarják fedezni a sokszínű Budapestet. A Brúnó-sorozat később megjelenő köteteiben Pestet, az agglomerációt és a Dunát ismerteti meg olvasóival a szerző.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top