+ Fotó

100 évesen elhunyt a legendás fotós

Egyebek közt ő szerkesztette meg barátja, Robert Capa fotóit a normandiai partraszállásról a Life magazin számára.

Egy párizsi kórházban pénteken 100 évesen elhunyt John G. Morris legendás amerikai fotós és képszerkesztő, aki vezető amerikai lapok és magazinok felelős szerkesztőjeként számos világhírű fényképet publikált a második világháború végéről és a vietnami háborúról.

Jelentős szerepet játszott abban, hogy a sajtófotó elnyerje az őt megillető fontos helyet a tudósításokban. Egyebek közt ő szerkesztette meg barátja, Robert Capa fotóit a normandiai partraszállásról a Life magazin számára, később dolgozott a National Geographic-nek is.

A New Jersey-i születésű és Chicagóban felnőtt, de évtizedek óta Franciaországban élő szerkesztő haláláról szombaton számolt be honlapján a Magnum fotóügynökség, ahol Morris hosszú éveken át vezető pozíciót töltött be.

John G. Morris nagyon fontos szerepet játszott a Magnum első éveiben – írta a nekrológban David Kogan igazgató az 1947-ben alapított fotóügynökség internetes oldalán. Morris 1953-ban csatlakozott a Magnumhoz, amelynek Robert Capa a társalapítója volt. Vezető szerkesztőként a világ számos válságövezetébe elküldte az ügynökség fotósait.

Az 1960-as években a Washington Postnak és a The New York Timesnak dolgozott, és elérte, hogy címlapra kerüljenek olyan vitatott, de később szimbolikussá vált és Pulitzer-díjjal is elismert fotók a vietnami háborúról, mint a napalm elől menekülő kislány vagy a fejbelőtt vietkong harcos képe.

Meggyőződéses pacifista volt, és úgy vélte, a háború borzalmainak képi bemutatása segít az erőszak ellen hangolni az embereket.

Morris fotográfusként soha nem vette magát komolyan, hiszen képszerkesztőként a 20. század legnagyobb fotósaival dolgozhatott együtt, köztük több magyarral is. 1944-ben 27 évesen Morris a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket.

Robert Capával ellentétben azonban Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette a fotókat egy könyvvé – olvasható a Mai Manó Ház nekrológjában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top