+ Irodalom

Földig rombolták az esztergomi városi könyvtárat, most botrányos állapotok uralkodnak

Ezúton szeretném jelezni a T. Bizottsági Tagoknak, hogy egyik legrégibb olvasónk, egy nyugdíjas tanár megelégelve az áldatlan helyzetet, aláírásgyűjtési akciót indított a könyvtár ügye mellett. – írja az igazgatónő nyílt levelében.

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárat 2007-ben földig rombolták, hogy egy, a mai napig használhatatlan épület foglalja el a helyét. Akkor a város vezetése ígéretet tett, hogy két éven belül a város központjában európai színvonalú könyvtárhelyiséget kapnak. Ennek 10 éve. Az igazgatónő,  Kovátsné Várady Eszter, nyílt levelet intézett Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának tagjaihoz.

Anélkül, hogy mélyebben belemennék a részletekbe, közölni szeretném a T. Bizottsági Urakkal – mivel gyanítom, nincsenek tisztában vele –, hogy állományunk egy része tíz esztendeje dobozokban vár a sorsára – kicsomagolásuk esetén nagy százaléka kényszerűen törlésre kerül. Továbbá az intézmény nem rendelkezik nyilvános mosdóval, ami, azon túl, hogy az ÁNTSZ helyteleníti, napi szinten konfliktus forrása. Szintén napi szintű az érdeklődés, hogy mikor költözik vissza a könyvtár a városközpontba. Erre a kérdésre nem tudunk mást felelni, mint amit tíz esztendeje folyamatosan mi is kapunk: biztató közhelyeket.

A könyvtárban uralkodó állapotokról a képviselők semmit nem tudnak, mert sem a könyvtárba nincsenek beiratkozva, sem a rendezvényeket nem látogatják:

Azt is szeretném megkérdezni a T. Bizottsági Tagoktól, van-e Önök között, aki vette a fáradságot, és beiratkozott városa (amelynek kultúrájáért felelős) könyvtárába? Vett-e részt valaha is ennek az intézménynek valamely rendezvényén? Igen, tudom, rengeteg a tennivaló, és az idő kevés. De elárulom, hogy egy könyvtári beiratkozás kb. 5 percet vesz igénybe és nem jár rendszeres könyvtárlátogatási kötelezettséggel. Ha évente csak egyszer tenné meg az utat a T. Bizottsági Tag fel a Dobó Gimnáziumig és megtisztelné városa könyvtárát, az nagyon szép gesztus lenne.

A botrányos állapotok miatt aláírásgyűjtés indult:

Ezúton szeretném jelezni a T. Bizottsági Tagoknak, hogy egyik legrégibb olvasónk, egy nyugdíjas tanár megelégelve az áldatlan helyzetet, aláírásgyűjtési akciót indított a könyvtár ügye mellett. Hogy mennyi gyakorlati haszna lesz, nem tudni, de legalább ráirányítja a figyelmet a méltatlanul elhanyagolt könyvtárügyre itt Esztergomban, amely Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik…

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Ghanima szerint:

    Tartom magam annak az angol nyelvű kis könyvjelzőnek a szövegéhez, amit egyszer régen kaptam: “Reach for a star – ask a librarian!

    Hajrá, kedves könyvtárosok és könyvtárlátogatók, ez esetben Esztergomban, de mindenhol máshol is, ahol a politikai vezetés tompa eszű nyikhajai nem törődnek a könyvtárral. Az igazgató asszony előtt és az aláírásgyűjtést kezdeményező hölgy előt – meg persze az aláírói előtt is! – le a kalappal!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top