+ Színház

Rekord: 1 este 3 bemutatót tartanak a Szkénében

Az egyik darabról: Európa egyenlő a paradicsommal? Legalább is ezt gondolja Samba, aki Guineából indul Párizsba, hogy eleget tegyen a kötelességének, és feleségül vegye elhunyt bátyja özvegyét.

PRÓFÉTÁKfrankofón felolvasószínház

Egy este, három kortárs szerző, három francia nyelvű darab, amelyek magyar nyelvű fordítása kifejezetten erre az estére készültek. Így tripla magyarországi bemutatót tart a Szkéné Színház március 8-án este 7-től neves művészek közreműködésével.

Az algír származású Slimane Benaïssa Istentelen próféták című drámáját Bognár Róbert fordításában hallhatják. A dráma három szereplője: Mózes, Jézus és Mohamed, akik a valóságban nem találkozhattak, most viszont nyílt színen vonhatják kérdőre egymást, ütköztethetik a nézeteiket, és talán még kompromisszumra is jutnak… A humorral bőségesen megtűzdelt szövegben a valós megoldáskeresésre irányuló komoly dialógusok mellett a maró gúnyolódás is helyet kap. Teológus végzettség nem szükséges.

A Párizsban élő szintén algír Mohamed Kacimi többszörösen díjazott és több országban már évekkel ezelőtt bemutatott Szentföld drámájában kimondatlanul is a közel-keleti élethelyzetet mutatja be saját szemszögéből.

A valóságos alakokat és európai szemmel valószerűtlenül ható helyzeteket és reakciókat felvonultató idilli családtörténet elkerülhetetlenül rohan a tragikus végkifejlet felé. Tudva, hogy a szerző „élő alapanyagból” dolgozott, a szöveg mellbevágóan hat, amit Peťovská Flóra ültetett át magyarra.

Európa egyenlő a paradicsommal? Legalább is ezt gondolja Samba, aki Guineából indul Párizsba, hogy eleget tegyen a kötelességének, és feleségül vegye elhunyt bátyja özvegyét. Bah Mamadou Adama Bilia Palotanegyed című színházi road-movie-ja Samba fordulatos kalandjait meséli el, melyeken nemcsak nagyokat derülhetünk, de talán kicsit magunkra is ismerünk bennük.

Az eredetileg amatőr színházba készült darabot Párizs mellett Európa más városaiban is bemutatták, a magyar fordítást Molnár Zsófia készítette.

Felovasnak: Csákányi Eszter, Katona László, Simkó Katalin, Tamási Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Tóth József, Vass Csaba

Rendezők: Lucie Málková, Orbók Áron, Tamási Zoltán

Munkatársak: Payer Ferenc, Tóth Gábor Anna

Az est a RAGNAR és a Szkéné Színház közreműködésével jött létre, fő támogatója és partnere a Francia Intézet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top