+ Irodalom

Tilos volt a munkahelyi szex a gyapotföldeken

Az állami gazdaságokban a dolgozók újabb és újabb sikereket értek el, miközben a gyapot első sarabolását már befejezték. A legtöbb dolgozó fegyelmezetten, jókedvűen végezte a növényápolást…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1952.

április, Törökország – A Jütland nevű dán kórházhajó kikötött Ankarában. A fedélzetről hetvennyolc török katonát szállítottak a partra, akik a koreai háborúban váltak nyomorékká. Egy újságíró furakodott előre a kikötőben álló tömegben, hogy az egyik katonának feltegye a kérdést, ha tehetné, kimenne-e újra Koreába.

április, USA – A New York-i rendőrség elfogott egy nyolcéves kisfiút, aki marihuánás cigarettát szívott. A kisfiút váratlanul érte a támadás, ezért védekezni sem tudott. Az elfogást végző akciócsoport vezetője, miután ártalmatlanná tette a gyereket és biztosította a nyomokat, közölte vele a jogait.

április, Japán – Az országban állomásozó katonákat, tiszteket és családtagjaikat hivatalosan felkérte a kormány, hogy az üzletekben viselkedjenek udvariasan, engedelmeskedjenek a közlekedési rendőröknek, tartsák be a közlekedési szabályokat, különös tekintettel a gyalogosok testi épségére. Külön megkérték a női hozzátartozókat, hogy bármily tikkasztó kánikula is uralkodik az országban, ne sétáljanak az utcán fürdőruhában és melltartóban.

május, Csehszlovákia-Magyarország – A csehszlovák munkások százai dolgoztak magyar üzemekben, miközben magyar munkások százai dolgoztak csehszlovák üzemekben, hogy kicseréljék tapasztalataikat. Egymás munkamódszereit megismerve és alkalmazva fokozódott a teljesítményük, növekedett a jólét, emelkedett az életszínvonal. Miképpen Csehszlovákiában, akképpen Magyarországon is.

május, Malajzia – Kuala Kesan mellett dzsungelbéli őrjáratot teljesített néhány angol katona. Az őrjárat során elfogtak és agyonlőttek egy malajziai hazafit, akinek levágták a fejét, és lefényképezték. Mikor az angol katona hazatért, megjelentette a fotót egy napilapban, és kijelentette, hogy a dzsungelben soha nem fognak győzni. Hogy elejét vegyék a hasonló tréfáknak, kétszáz fontra büntették.

május, Franciaország – Hajnali fél ötkor a párizsi rendőrség megszállta a Lhumanité és a Libération raktárait, és elkobozta az aznapi lapszámokat. A rendőrség vezetője büszkén tartott a hivatalba, mikor a metró bejárata előtt Lhumanitét és a Libérationt olvasó embereket pillantott meg. Először azt remélte, hogy a tegnapi lapszám. Az irodájában hatalmasat rúgott az íróasztalba, mikor kiderült, hogy a metrópavilonokba már negyed öt után pár perccel kiszállították az újságokat.

június, USA – Új szokás honosodott meg az amerikai kollégiumokban. Az éj leple alatt rátörték az ajtót a szunyókáló lányokra, ellopták a bugyijukat, melltartójukat, olykor az óráikat sem hagyták érintetlenül, és nem is beszélve a lányokról.

június, Magyarország – Az állami gazdaságokban a dolgozók újabb és újabb sikereket értek el, miközben a gyapot első sarabolását már befejezték. A legtöbb dolgozó fegyelmezetten, jókedvűen végezte a növényápolást. Akadtak azonban olyan dolgozók, akik nem teljesítették kötelességüket. Egy férfit hat, egy nőt négy hónap javító-nevelő munkára ítéltek, és 15 százalékkal csökkentették a bérüket. A büntetés letöltése után megkérték őket, többé ne keféljenek munkaidőben.

június, Franciaország – A Marseille-i Penarroya fémgyár dolgozói már másodszorra tagadták meg a hadianyag-termelést, és tiltakozásul sztrájkba léptek. Kijelentették, hogy hadianyag helyett olyan cikkeket akarnak gyártani, amelyek a népek jólétét és egészségét szolgálják. A gyár igazgatója megkérte a munkásokat, hogy akkor ne hadianyaggyárba tessenek elmenni dolgozni, hanem olyan gyárba, ahol a munkájukkal a népek jólétét és egészségét szolgálják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top