+ Film

Lázadási egyszeregy kisiskolásoknak? Szamosi Zsófia az Oscar-esélyes kisfilmről

Hogy fel lehet lázadni egy elnyomó, érdekorientált rendszer ellen? Könnyebb szót emelni, ha összefogunk, és nem külön-külön lázadozunk?

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje rajta van az Amerikai Filmakadémia Oscar-jelölt rövidfilmjeinek ötös listáján. A  25 perces mozi nem egész két hét múlva mérettetik meg. A filmről és fogadtatásáról a filmbéli tanárnőt érzékenyen és okosan alakító Szamos Zsófia beszél.

Könnyű megtalálni ennek a gondolkodásmódnak az igazát – mondja Szamosi Zsófia. – Mit mondhat a tanárnő? Az egyik kislánynak azt, hogy te szerencsés vagy, szép hangod van, de azt akarod, hogy ne utazzunk el egy komoly külföldi versenyre, mert nem lehetünk a legjobbak? Vagy, hogy lépjen ki a kórusból, aki nem tud énekelni?

A történet egy kislányról szól, aki azzal a feltétellel kerülhet be az énekkarba, ha csak tátogni fog. Karvezető tanárnője ennyit engedélyez neki, ez ellen a kislány barátnőjével együtt fellázad. Hol a hiba? A rossz iskolai modellben vagy a karvezető tanárnőben, aki úgy gondolja, a hamisan éneklő gyerekek visszavetnék a kórust egy fontos versenyben?

A film valós történet alapján készült. A rendezőnek egy ismerőse mesélt erről, csak a valóságban nem volt ilyen heroikus összefogás a gyerekek részéről, hanem botrány lett a suliban, felbomlott a kórus. Komoly üzenete van a filmnek. Hogy együtt el lehet érni valamit. Hogy fel lehet lázadni egy elnyomó hatalom, egy érdekorientált szemléletrendszer ellen. Hogy igenis könnyebb szót emelni, ha összefogunk, és nem külön-külön lázadozunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top