+ Irodalom

Földíszített karácsonyfájuk mellett haltak éhen

Beiley-ben a nagy karácsonyi lakomák után föltűnt a szomszédoknak, hogy a szemben lakó házaspárt napok óta nem látták. Újév napján bekopogtak hozzájuk…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1951. – a képen Rockefeller karácsonyfa a pláza előtt

január, Franciaország – Beiley-ben a nagy karácsonyi lakomák után föltűnt a szomszédoknak, hogy a szemben lakó házaspárt napok óta nem látták. Újév napján bekopogtak hozzájuk, hogy kellemes újesztendőt kívánjanak nekik. A házaspár holtan feküdt a nappaliban. Először gyilkosságra, netán öngyilkosságra gyanakodtak, de a boncolás egyértelműen bebizonyította, hogy éhen haltak, pedig a karácsonyfán érintetlenül lógtak a szaloncukrok.

január, Albánia – Befejezéséhez közeledett az ország második legnagyobb gyapotfeldolgozójának építése. Az ország vezetése heteken át újabb és újabb ötleteket vetett fel a gyár elnevezésére, de egyiket sem találták elég ütősnek. Olyan nevet akartak, amely jól cseng és összetéveszthetetlen szimbóluma lesz az üzemnek. Végül így keresztelték el Sztálin Textilgyárra.

január, Jugoszlávia – Lezárt vagon érkezett a belgrádi vasútállomásra, amely amerikai segítségnyújtásként, nagy mennyiségű modern bilincset tartalmazott. A modern bilincs fegyelmező hatással volt a megbilincseltre, lévén a legkisebb kézmozdulatra összébb húzódott, és szinte átvágta a fogvatartott csuklóját.

február, Törökország – Az anatóliai-magasföld felől több tízezer paraszt közeledett a főváros felé, hogy munkát és megélhetést találjanak. Egy férfi, aki a hosszú úton belehalt betegségébe, előzőleg azt kérte a családjától, ha mégis a fővárosban, messze az otthonától kell meghalnia, akkor a testét valahogyan juttassák vissza. De most, hogy útközben érte a halál, tanácstalanul álltak a családtagok. Nem volt jobb ötletük, ott helyben eltemették.

február, Indonézia – A Szumátra szigetén élő mezőgazdasági munkásoknak elege lett abból, hogy az ültetvényesek embertelenül kizsákmányolták őket. 165 ezer ember nagy erő, ezért elhatározták, hogy egyszerre hagyják abba a munkát, és nem dolgoznak. Az ültetvényesek fenyegetőztek, de a parasztok nem hagyták magukat és 136 kaucsuk-, dohány- és teaültetvényen állt a munka. És fütyülve járt a szél, miközben nem termett több tea, dohány és kaucsuk.

február, Görögország – Athén központi terén hatalmas felirat jelent meg ezzel a szöveggel: Béke EPON, azaz Demokratikus Görög Ifjúsági Szervezet. Több se kellett a görög rendőröknek, körülzárták a városnegyedet, és tömegével tartóztatták le az embereket. Egy öregasszony is ujjongott a felirat láttán, de a rendőrök rövid hezitálás után úgy döntöttek, ifjúsági ügyben ciki lenne bevinni a matrónát.

március, Csehszlovákia – A Prumstav építőipari vállalat munkásai elhatározták, hogy a megtakarított nyersanyagból fölépítenek egy lakóházat és egy ifjúsági otthont. A terv teljesítése ékesen bizonyította, hogy nincs olyan építkezés, amelyből ne lehetne kispórolni legalább egy házat és egy ifjúsági otthont.

március, Belgium – Arról vitáztak a parlamentben a képviselők, hogy a háborús adóterhek és az áremelkedés miatt koldusbotra jutnak-e a belga kisparasztok nagy tömegei. A képviselők egy része azt állította, hogy igen, a másik része azt, hogy nem. Erre az egyik képviselő azt javasolta, kár ezen civakodni, mert a vitát úgyis az fogja eldönteni, hogy valójában mi történik majd a belga kisparaszttal.

március, Törökország – A statisztikák a napnál is világosabban kimutatták, hogy évente fél millió ember hal meg az országban. Ebből háromszázezer azoknak a száma, amelyeknél az orvosi kezelés hiánya és a nemtörődömség a halál oka. Egyesek szerint ez a statisztika nem csak az orvosi ellátás hiányáról szól, hanem az ellátás minőségéről is, hiszen kétszázezren az orvosi ellátás ellenére is meghalnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top