+ Irodalom

Vajon miért nem tudtak táncolni a fiatalok?

Vidám élet Szigetszentmiklóson jeligére olvasta a lány az újságban: Az a véleményünk, hogy táncolni legjobban szórakozás közben lehet megtanulni, a tánciskola pedig nem nyújt olyan szórakozást, ami kielégíthet két haladó gondolkodású, szellemileg is igényes kislányt…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1950.

április, Franciaország – Útnak indítottak egy szerelvényt, amely Vietnámba irányított csapatokat szállított, és a hírek szerint a szabadságért és békéért fognak küzdeni. Ugyanezt állította magáról az a súlyos büntetés elé néző két francia asszony is, akik erőnek erejével Tour mellett megállították a vonatot.

április, Csehszlovákia – Egy prágai cég komolyan vette azt az állítást, amely szerint a házasságok az égben köttetnek. Nem emelte ugyan levegőbe az ifjú párt, viszont néhány papír kitöltése után levette a vállukról az esküvő szervezésének minden nyűgét és baját. Beszerezte az iratokat, értesítette a rokonságot, beszerezte a házassági állami kölcsönt, a menyasszonyi csokrot, és megszervezte a vacsorát. Egyeseknek annyira megtetszett a szolgáltatás, hogy kérelmezték, ezt-azt a nászéjszakára is szervezzenek rá.

április, USA – Sokak által forgatott, hasznos információkat tartalmazó könyv jelent meg. A szerény kötetben kétezer gorombaság és szidalom szerepelt, amelyek mellett zárójelben feltüntették a sértési és rágalmazási perben kiszabható bírságot is. Így minden kedves olvasó a pénztárcájához igazíthatta szóban forgó trágárságát.

május, Magyarország – „Vidám élet Szigetszentmiklóson” jeligére olvasta a lány az újságban: „Az a véleményünk, hogy táncolni legjobban szórakozás közben lehet megtanulni, a tánciskola pedig nem nyújt olyan szórakozást, ami kielégíthet két haladó gondolkodású, szellemileg is igényes kislányt. Miért nem vagytok tagja valamilyen ifjúsági szervezetnek? Ott már bizonyosan megtanulhattatok volna táncolni, és szórakozni is lehetett volna.” A lány a levegőbe nézett, és a napnál is világosabb lett számára, miért nem tud még mindig táncolni.

május, USA – A táv- és célköpéssel foglalkozó klubok száma rohamosan nőtt, ebben az időben 14 ilyen klubot tartottak számon. Az amerikai táv- és célköpészet olyan magas fokú fejlettségi szintre jutott, amely mellett az európai táv- és célköpők csak csorgathatták a nyálukat. Az amerikai távköpészet világcsúcsa 19 méter és 39 centiméter, amellyel már egy nagyobb kocsmai verekedés is átköphető.

május, Nigéria – A tüdőbaj naponta százával szedte áldozatait, az országban nem volt szanatórium, és nyolc millió gyerek közül csak 660 ezer részesült elemi oktatásban. Egy orvosra 133 ezer ember jutott. Egy kint dolgozó európai orvos véleménye szerint a Föld Paradicsomként kezdte, és Pöcegödörként végzi.

június, Magyarország – A nagyvárosok környékén elterjedt a kecsketartás. Tejét, húsát és a bőrét is felhasználták. A teje zsírosabb a tehéntejnél, a kórházak jó pénzt adtak a betegek számára fontos és értékes tápanyagért. A gyerekeknek fele-fele arányban vízzel hígítva adták, és mivel gümőkórmentes, nyersen is fogyaszthatták. Mindezzel együtt bizton állították, a szegény ember tehene: a kecske.

június, Franciaország – Gyereknapon Párizs egyik iskolájába látogatott a közoktatásügyi miniszter, akit már a bejáratnál megörvendeztettek a diákok egy üdvözlőkártyával. „Kedves Miniszter Úr! Sokkal jobb helyre tenné a pénzünket, ha nem fegyvereket vásárolnának rajta, hanem ide a suliba vennének belőle pár fogast.”

június, Olaszország – A tavasszal Stockholmban elindult békefelhívásra Milánóban egyetlen nap alatt százezren írták alá a békeívet. A felhívás hatással volt néhány olasz papra is, akik aláírásukkal ellenezték az atomfegyverek használatát, nem is tudva, eddig miért lehettek meggyőződve az atombomba áldásos hatásairól.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top