+ Irodalom

Bohumil Hrabal: kohász, vasutas, hulladékudvaros és csörgősipkás tökfilkó

A prágai Arany Tigrisben fogadta a világ minden tájáról érkező rajongóit. 1987-ben meghalt felesége, ezután megkeseredett, ideje nagy részét Kerskóban, a macskái között töltötte.

Már húsz éve nincs köztünk Bohumil Hrabal, a cseh irodalom zseniális alakja, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és az Őfelsége pincére voltam írója. A multkor.hu emlékezéséből az is kiderül, hogy a rendkívül vizuális stílusban írt, kifejező szövegei a való életből meríttettek, figurái ihletőit személyesen is ismerhette.

Az ország 1939-es német megszállásakor bezárták az egyetemet, Hrabal vasutas lett: volt írnok, pályamunkás, forgalmista. Erről a korszakról szól a Szigorúan ellenőrzött vonatok című műve, amelyből szintén Menzel rendezett Oscar-díjas filmet.

1946 és 1963 között volt biztosítási ügynök, kereskedelmi utazó, eladó, kohómunkás, egy hulladékbegyűjtő bálázója, színházi díszletező.

Egy régi interjúban mondta:

Már gyerekkorom óta csodálattal töltött el a valóság, amit nem én teremtettem, ami korábban keletkezett, mint én, aki csak arra vágytam, hogy tükrözzem ezt a valóságot, mert még a legszörnyűbb eseményekben is annyi szépséget láttam. Én mindig is tökfilkó voltam, aki csörgővel sétál a napfényben, és a látszólagos bohócsipka ma is a fejemen van.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top