+ Irodalom

A diktátor fenntartotta magának a jogot a sajtó ellenőrzésére és betiltására

A puccs után hatalomra került katonai diktatúra nagy erőkkel fogott hozzá a demokrácia intézményeinek leépítéséhez…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1949.

április, Franciaország – Végre betiltották a nyugat-német acélszállítmányokat, mondta a férfi. Pedig 25 százalékkal olcsóbb a franciánál, kontrázott a másik. Százalék ide vagy oda, te benned nincsen hazafias érzés? Azoktól vegyük az acélt, akik kiirtották a méheinket? Ezek már nem azok, akik kiirtották, válaszolt a másik. Nem azok, szólt az első, de nekem akkor is jobb érzés, ha francia acélcsővel töröm be az ékszerbolt kirakatát.

április, Szíria – A puccs után hatalomra került katonai diktatúra nagy erőkkel fogott hozzá a demokrácia intézményeinek leépítéséhez. Feloszlattak minden politikai pártot, szervezetet, bezárták a klubokat, megtiltották a gyűléseket. A diktátor fenntartotta magának a jogot a sajtótermékek ellenőrzése és betiltása felett, elvégre minden újság egyfajta álomvilág, és nem képes a valóságot objektíven megragadni.

április, Magyarország – Azt hallottam, mondta az asszony az ágyon fekvő, cigiző nőnek, hogy hamarosan piacra kerülnek a magyar harisnyák, és sokkal olcsóbbak lesznek, mint amiket Amerikából hoztak. Jó-jó, mondta a másik és slukkolt, azért szakmailag mégis csak izgalmasabb egy Amerikából áthajózott harisnyát legörgetni a combodon a kuncsaft előtt.

május, India – A kormány utasította a rendőrséget, hogy alakítsanak ki különleges osztagokat, amelyekkel könnyedén szétverhetik a béketüntetéseket. Merthogy azok a maharadzsák, akik testsúlyukat a mérleg másik serpenyőjébe öntött arannyal mérték, összerezzentek a béke szó hallatán.

május, Szudán – Évente sok ezer tonna kóla diót szállítottak a trópusi őserdők mélyéről az országba, mert a kóla dió nem csak a gazdagság fokmérője volt, de, mondták, mítoszok kapcsolódtak hozzá, fogyasztása valóságos vallási szertartás volt. Egy szudáni kisfiú azonban mégsem kért belőle, mert keserűnek tartotta. Rágjad, fiam, rágjad, magyarázta az anyja, majd lassan édesnek fogod érezni. A fiú rágta, rágta, és a dió koffeintartalma úgy felpörgette, hogy elharapta a nyelvét. A vér édeskés melege szétáradt a szájában.

május, Szovjetunió – A moszkvai kutatók megállapították, hogy ha a nőstény szúnyog szárnyrezgését egy elektromos hangvilla rezgésével utánozzák, akkor könnyen lépre csalhatók és elpusztíthatók a hím szúnyogok. További fejtörést az okozott, hogy a hímszúnyog ugyan elpusztul, de a nőstények csípnek.

június, USA – Az egészségügyi hivatal vezetője aggodalmának adott hangot. Mióta a Mexikói-öböl felől megnőtt a bevándorlók száma, párhuzamosan emelkedett a tízmillió lakosú New Yorkban a leprás betegek száma. Mi a megoldás, tette fel a kérdést, és egy darabig úgy tett, mint aki egészségügyi problémán gondolkodik.

június, Ausztrália – Az ország 250 szénbányájában óramű pontossággal egyszerre léptek sztrájkba a bányászok, s ezzel párhuzamosan a kormány kénytelen volt töredékére csökkenteni a közszolgáltatásokat. Például, a vonatoknak csak 15 százaléka járt. Akik előtte valahová elutaztak, azok 85 százaléka hiába akart hazajönni, továbbra is elutazva maradt, és szidta a bányászokat, mert nagyon is jól látható, ha a felszínen vannak, abból csak baj keletkezik.

június, Szovjetunió – A leningrádi Technológiai Intézet Üvegipari Szakosztálya új eljárást dolgozott ki óriás üvegszobrok és domborművek előállítására. Napokon belül összehívtak egy tanácskozást, amelyen eldöntötték, kit csináljanak meg először óriásnak. A választás azért volt problematikus, mert az illető nem csak óriás, de egyszersmind átlátszó lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top