+ Zene

Ahogy Kocsis Zoltán elképzelte, úgy szólal meg az Ihlető természet

A Pannon Filharmonikusok februári első koncertjükön Kocsis Zoltánra, a hangverseny eredeti karmesterére emlékszik a pécsi Kodály Központban.

Kocsis Zoltán állította össze az Ihlető természet című koncert műsorát, ezért a zenekar az általa kigondolt hangverseny műveit változatlan sorrendben, kiegészítés nélkül adja elő. A karmesteri pódiumon Bogányi Tibor áll majd.

Kocsis Zoltán, a zenekar első állandó vendégkarmestere  több projekt megvalósításában heteket dolgozott együtt a Pannon Filharmonikusokkal

A február 4-i koncerten Camille Saint-Saëns két ritkán játszott műve hangzik el. A A Phaéton című szimfonikus költemény a görög mitológia e tragikus sorsú alakjának történetét dolgozza fel. Saint-Saëns utolsó, egzotikus hangzásokkal operáló, az „Egyiptomi” alcímet viselő zongoraversenye Balog József előadásában lesz hallható. Az est zárásaként Ludwig van Beethoven kevés számú programzenei alkotásainak egyikét, a vidéki életképeket bemutató „Pastorale” szimfóniát adja elő.

Kocsis rendkívül fontosnak érezte a Beethoven életmű gondozását, szimfóniáit pedig példátlannak tartotta a zenetörténelemben.

Nincs még egy egyéniség, akiben ilyen teljes lett volna a világ. Bartók Béla is csodálatos egyéniség volt, de teljességgel hiányzott belőle a boldog nyugalom érzése. Beethoven még ezt is nyújtja. Nyugodt és szélsőséges egyszerre. Gyakorlatilag minden emberi tulajdonságot felvonultat.

– mondta a művész egy korábbi interjúban.

Az esten Juhász Előd Kocsis Zoltánról írt új könyvét is bemutatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top