+ Irodalom

Ennyi lopott aranyat, pénzt, ékszert szakembernek kellett leltározni

Az ország északi részén húzódó Dél-Tirol váraiban őrizte az amerikai 5. hadsereg 88. hadosztálya azt a világon egyedülálló mennyiségű elrabolt holmit, amit a németek szedtek össze Olaszországban.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1945.

július, Csehszlovákia – Olyan okmányokat talált a rendőrség, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy Berlinben külön szabotázsiskolákat működtettek a németek, és nem csak a hazájukban, de a Szudétákban is gyakorlótereket építettek ki. A szabotőrök többek között konzervdobozba szerelt pokolgéppel és robbanó csokoládéval végezték munkájukat.

július, USA – Staten Island kikötőjében, a 16-os számú dokknál kötöttek ki nagy számban azok a hajók, amelyek amerikai katonákat szállítottak haza Európából. A dokk bejáratánál egy GOOD OLD USA föliratú rámában földet helyeztek el, hogy a hazatérők mielőbb megcsókolhassák az anyafölddel.

július, Olaszország – Az ország északi részén húzódó Dél-Tirol váraiban őrizte az amerikai 5. hadsereg 88. hadosztálya azt a világon egyedülálló mennyiségű elrabolt holmit, amit a németek szedtek össze Olaszországban. Látva a 8 vagon aranyrudat, az olasz koronázási ékszereket, a 11 millió dollár készpénzt, a több hatalmas raktár nemesfémet, a gépeket, a precíziós műszereket, a több millió vég selymet, a sok százezer ruhát, a bicikliket, szőnyegeket és a világhírű festményeket, az amerikaiak esdve kérték az olasz kormányt, lóhalálában küldjenek valakit, aki ért a leltározáshoz.

augusztus, Jugoszlávia – Ebben a kis üzemben, ahol különböző faanyagokat fűrészeltek méretre, öt férfi dolgozott. Ekkortájt jelent meg a törvény, amely szerint minden olyan munkahelyen, ahol legalább öten dolgoznak, bizalmit kell választani. Ebédszünetben körbeülték az asztalt, és miután elfogyasztották az ebédet, mindenki ráírta egy papírra, hogy kit választana. A papírokat elkeverték, majd felnyitották őket. Mind az öt lapon ugyanaz a név szerepelt.

augusztus, Argentína – Amerika 150 kilós argentin nagykövetét yankee disznónak becézték a náci Argentínában. A férfi tudta, hogy iszonyatosan gyűlölik, és amikor Németország kapitulációja után visszarepült Buenos Airesbe egy szolgálati útjáról, ezres tömeg várta a reptéren. Gondolatban föladta magának az utolsó kenetet, biztos volt benne, hogy meglincselik. A tömeg csakhamar elragadta. De nem folyt vér, mert a történelem változásai az embereket is megváltoztatták. Vállukra emelve ünnepelték és a magasba dobálták a yankee disznót.

augusztus, Ausztrália – A miniszterelnök halála után a többségben lévő párt kapott felhatalmazást a kormányalakításra. Így történt, hogy a gloucesteri herceg vehette át a kormányzótól a megbízást. A herceg előtt hatalmas távlatok nyíltak, még annál is nagyobbak, mint amikor mozdonyvezető volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top