+ Irodalom

A fiatal háziasszony szappanból kiolvasztott olajjal akart főzni

A babasu növény magvaiból pontosan úgy lehetett olajat sajtolni, mint a napraforgó magvaiból…

Furcsa történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1944. – a képen: babasu növény termése

július, Portugália – Az érettségi vizsgák eredményét megsemmisítették, és az összes portugál diáknak meg kellett ismételnie az érettségit, mert ellopták az írásbeli feladatsorok megoldásait, és jó pénzért árusították az országban. A tudás sokat ér, ezért az új tételek szétosztásához a Hadügyminisztérium biztosított páncélozott szállítóeszközt, és felfegyverzett szállítókat.

július, Olaszország – Visszavitték a velencei Márkus-templomba azt a négy bronzlovat, amit az ország háborúba lépésekor távolítottak el. Akkor úgy gondolták, Velencében nincs biztonságban a négy ló, most viszont azt gondolták, mégis csak Velencében lennének a legjobb helyen. A döntés elhamarkodott volt, egy hónap múlva egy angolszász repülőkötelék bombázta Velencét.

július, Norvégia – Magánadományokból hoztak létre postamúzeumot a norvégok, mikor rájöttek, hogy eddig nem gyűjtötték a régi emlékeket, sem a leveles ládákat, sem a postai kürtöket, sem pedig a címereket. Néhány öreg postás is jelentkezett a múzeumba, de a magas eltartási költségek miatt őket nem helyezték üvegvitrinbe.

augusztus, USA – Egy elhunyt bostoni ügyvéd százezer dollárt hagyott a macskájára, amelyből 60 ezret közvetlenül a macska örökölt, 40 ezret pedig a házvezetőnő, aki a macska kényelmét biztosította ebből az összegből. Az ügyvédnek kilenc egyenes ági rokona volt, akik egy centet sem kaptak, mert több ízben barátságtalanul, állathoz és emberhez egyaránt méltatlanul viselkedtek a kandúrral.

augusztus, Románia – A kolozsvári egyetemen tanító sebészeti klinika a professzorok kérésére bombabiztos műtőt és betegszobákat építettek a föld alatt, melyeket vastag földréteg és vasbetonelemek óvtak a bombáktól. Aki ezekben a helyiségekben tartózkodott, biztos lehetett benne, hogy háborús sebek miatt nem kerül a műtőasztalra.

augusztus, Németország – Háborúban csak a múzsák hallgattak, a boros gazdákat nem rendítette meg a háború, ők tovább danolásztak. A Rajna menti és moseli borvidéken a háború ötödik évében is ugyanannyi bort termeltek, mint előtte. A kétszázötven ezer vincellérüzemben illatos Rizlingek és Müller Turgauk tartatták észben, hogy a háború után is van élet, de csak a túlélőknek.

szeptember, Japán – A Föld legnagyobb retekfajtája a Kiushiu-szigeten terem. A hatalmas retek átmérője fél méter, a súlya fél mázsa, és csak főve ehető, mert olyan kemény, hogy összetörné a tányért és csak baltával lehetne szeletelni. Amikor a szigeten élő férfi meghallotta, hogy Európában nyolc-tíz retket is elfogyasztanak egy reggelinél és vacsoránál, megértette, miért tartják kicsinek a japánokat.

szeptember, Hollandia – Holland vizeken hajózott az a német kórházhajó, amit a brit vadászgépek megbombáztak, lángba borítottak, és elsüllyesztettek a fedélzetén lévő 55 sebesülttel és személyzettel együtt, pedig a hajó vöröskereszt jelzése világosan látható volt. Bár lehet, hogy épp ezért volt olyan könnyű célba venni és eltalálni.

szeptember, Brazília – A babasu növény magvaiból pontosan úgy lehetett olajat sajtolni, mint a napraforgó magvaiból. Sok egyéb mellett készült belőle szappan és margarin is. Talán ezen buzdult föl az a fiatal háziasszony, aki szappanból kiolvasztott olajjal akart főzni. Az étel elkészült, de amikor kiöntötték a ház mögé, a kutya is arrébb ment.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Hektor Honig szerint:

    Viszont finom illatos lesz!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top