+ Színház

Ma este kerül színpadra egy 6 éve valódivá lett színpadi halál

A kitalált történeteknél néha borzongatóbbak a megtörtént esetek.

A Csokonai Színház január 13-án mutatja be A Jegesmedve című előadást, amelyet Kiss Gergely Máté írt és állít színpadra egykori színésztársáról, barátjáról. A jegesmedve című monodráma, egy közösen játszott szegedi előadásuk alatt elhunyt színésztársa és barátja, Nagy László Zsolt emlékére készült. A tragédia után Kiss Gergely Máté egy blogot indított barátja emlékének, az előadást viszont elemeli a konkrét tragédiától.

Ez a történet Bandiról szól, a barátomról, akivel közösen készítettünk egy előadást Bandikáról, egy igazi kisfiúról Romániából, aki a korlát szélén egyensúlyozott a lépcsőházban. Bandi ezt a kisfiút játszotta, mikor színpadra lépett Szegeden, a zsinagógában. Bandika megcsúszott, leesett a mélybe, angyalka lett és fölröpült az égbe.

– Az előadás azért született, hogy Nagy László Zsolt barátom emlékét megőrizze. Laci 2010. szeptember 13-án halt meg. Tudtam, hogy a történteket előadás formájában fogom feldolgozni. A vállalkozás lehetetlennek tűnt. Azt akartam, hogy az egész világ megismerje őt. A tragédiát, ami vele történt és a fájdalmat, ami utána maradt… Aztán emberi léptékűvé zsugorodott a nagyszabású vízió – mondja az alkotó.

2010 szeptemberében egy olyan kétszereplős történetet játszottunk a szegedi zsinagógában, ami egy nagyváradi kisfiúról szólt, aki lezuhant egy lépcsőházi korlátról és szörnyethalt. A kisfiút Laci játszotta, én pedig a barátját, aki végignézte mindezt. Egy fiktív történet, egy színházi előadás életre kelt. Egy színpadi halál valóságos halállá vált. Laci rosszul lett az előadás közben, s a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni az életét.

A 2010-es szegedi előadást Unokák Színháza jegyezte. A formációról és az akkori darabról a szervező MASZK Egyesület oldalán ezt olvashatjuk:

Az Unokák Színháza a F.A.L. című előadás létrehozására szövetkezett színházi alkotói közösség, melynek eszköze a színészet, célja az Élet!

Kiss Gergely Máté A jegesmedve próbáján 2017. január 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Jegesmedve című előadást Kiss Gergely Máté rendezte és játssza.

A nyitóképen Kiss Gergely Máté  és Nagy László Zsolt a F.A.L. szegedi  előadásán / fotó: Révész Róbert

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top