Ezt a filmet nagyon fogjuk várni! Nemes Jeles 1,5 milliárdot kapott a filmalaptól

sunshet

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjét 1,5 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A Saul fia rendezője új, Sunset címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el.

2016-ban a rendező és csapata alkotása révén 35 év után először nyerte magyar film a filmvilág legnagyobb presztízsű elismerését, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját. A Saul fiát kedden a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) szintén jelölte a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában.

A nyáron készülő új film, a Sunset egy fiatal nő története az 1910-es évek Budapestjén, egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a 20. századi civilizáció sötétségbe borult.

Alkotótársaimmal együtt több éve dolgozunk ezen a filmterven, hónapok óta örömmel és izgalommal készítjük elő a forgatást, amely felidézi, hogy milyen volt az élet Budapest fénykorában. Számomra külön megtiszteltetés újra azokkal az alkotókkal és szakemberekkel együttműködni, akikkel a Saul fiában is dolgozhattam. A Sunset teljesen más típusú film lesz, de hasonlóan újszerű és formabontó. Nagy kihívások előtt állunk

– mondja Nemes Jeles

A Sunset forgatókönyvét Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier közösen jegyzik. A készülő film operatőre Erdély Mátyás, a látványtervező Rajk László, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a zeneszerző Melis László és a sound designer Zányi Tamás lesz.

A Sunset a Laokoon Filmgroup gyártásában készül Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. Az alkotók 2018-ra tervezik mozibemutatót.

A Sunset egy 21 éves lány felnőtté válás történetén keresztül Európa huszadik századi sorsát mutatja be. Vajon hogyan történhetett meg, hogy az  európai civilizáció saját maga idézi elő bukását? A varrónőnek tanuló főszereplő az árvaházból Budapestre kerül, hogy onnan továbbutazzon New Yorkba. A fővárosban egy férfi ismerőse segíti és szállásolja el. Éjszaka egy rosszarcú figura érkezik, akitől olyan híreket kap, ami miatt elhalasztja utazását. A történet a pesti éjszakában, alvilági figurák közt folytatódik…

A nyitókép a Laokoon Filmgroup filmtervillusztrációja

Vigyázz, az itt következő angol nyelvű videó már spoiler!


 • Béla Németh

  Várja a kórság! A ti pénzetek a mi zsebünkból, osztogassátok csak!

 • Venyigeszu

  Speciel én nem fogom várni. A Saul fiát vártam – hatalmas csalódás volt.
  Azért az jó, hogy ilyenekre van ennyi pénz, de a kórházakban csak megdögleni viszik az embert. Már ha egyáltalán elviszi a mentő!
  🙁

 • Hektor Honig

  hA MÁR KIDOBJUK A PÉNZT, AKKOR INKÁBB FILM, MINT STADION.

 • Orosz Ferenc

  Megint 1 fos!ez igen!

 • Orosz Ferenc

  Jó drága fos!

 • Ottokar

  A témaválasztás szerintem nagyon jó és sikeres film is lehet belőle. Amit nem értek, a videó végén elhangzik, hogy a film gyártási büdzséje 4 Mio euro. Ha a filmalap 1,5 Milliárd forinttal támogat és azt 330 Ft(!!!!!) váltóáron váltjuk eurora akkor bizony több mint 4,5 Mio eurós a filmalap hozzájárulása (300Ft esetén 5Mio euro).Miez fedezeti tartalék, vagy mi a francért kell 0,5-1 Mio euro extrát hozzácsapni?