+ Életmód

Elfogyott a pénze a milliárdos emberbarátnak, aki szinte felfoghatatlan összegeket osztott szét eddig

A férfi rendkívül szerényen élt: milliárdos létére kiolvasott újságjait összegyűjtötte, és egy 9 eurós (alig 3000 forintos) Casio karórát hordott.

A parfüm- alkohol- és dohányeladásból meggazdagodott Chuck Feeney  megtartotta fiatalkori elhatározását, óriási vagyonát az utolsó fillérig jótékonyságra fordította. Eredeti terve szerint haláláig küldte volna a csekkeket a saját maga által létrehozott alapítványnak, amit nagyjából 85 éves korára saccolt – adta hírül az Euronews.

Miután létrehozta a világ legnagyobb magántőkéből fenntartott alapítványát, az Atlantic Philanthropies-t, Feeney a következő három évtizedet azzal töltötte, hogy 7,7 milliárd eurót (2377 milliárd 298 millió forint) adományozott el különböző célokra Vietnámtól Írországig.

A férfi rendkívül szerényen élt: milliárdos létére kiolvasott újságjait maga gyűjtötte nejlonzsákokba, kezén pedig egy 9 eurós (alig 3000 forintos) Casio karórát hordott, mert “pont ugyanazt az időt mutatja, mint amit egy Rolex”.

A 7,7 milliárdos, korábban megszerzett vagyonát oktatásra, konfliktuskezelésre, egészségügyre és egészségügyi egyenlőségre, tudományra és emberi jogokra adta oda.

Feeney egykor iskolája, a Cornell Egyetem volt az első – és most egyben az utolsó – is, akiknek az idős úr adakozott. 6,7 millió eurót adott át nekik egy csendes ceremónia keretében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top