+ Irodalom

Meleg vasalóval kezelték a megrokkant férfit

Teintzben egy munkásember váratlanul lebénult. A családja nem vitte orvoshoz, a házi patika eszközeivel próbálta meggyógyítani. Először borogatással igyekeztek megszüntetni a bénulást…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1942. – a képen Man Ray Cadeau (ajándék) 1921.

január, Németország – Különös tapasztalathoz juttatta a német tudósokat a háborús elsötétítés. Megállapították, hogy azokon a helyeken, ahol nem volt elsötétítés, vagyis ahol égtek este az utcalámpák, ott hosszabb ideig élt ősszel a növényzet, a fák jóval később hullatták le leveleiket, és kevésbé volt lehangoló a környék.

január, Dánia – Ringsted város régi templomának tetejét vastag ólomlemezek fedték. Egy hadiüzem ajánlatot tett a városnak, hogy jó pénzen megvásárolja az ólomlemezeket. A város vezetői elgondolkodtak az ajánlaton, s tervbe vették, hogy ideiglenes fedéllel lássák el a templomot, hadd menjen az ólom a harctérre, a templomon úgyis csak ellustul.

január, Mongólia – Az újévi tisztálkodás első fázisa az anyagi tisztálkodás. Újév napja előtt minden egyes ember köteles volt kifizetni az adósságát. Ha elmulasztotta, bukott embernek számított, ezért akár rablógyilkosság árán is megszerezték a pénzt. Ezután következett a nagytakarítás. Kihordták a bútorokat az udvarra, az üveget pótló papír helyett tiszta papírt ragasztottak az ablakra, majd az újévi étel elkészítése következett, amihez nagy tömegben szerezték be az alapanyagokat, ugyanis a dínom-dánom egy hónapig tartott. Az ünnepséget az ördögtánc zárta. Aki túlzásba vitte az ünneplést, megint mehetett kölcsönért.

február, India – Az indiai angol kormány azon fáradozott, hogy elkerülje a zavargásokat, ezért igyekezett olyan rendeleteket hozni, amelyek segítségével fenntarthatta a rendet. Első lépésben megtiltották a zsebkések viselését, második lépésben pedig a fecsegést. Ugyanis csendben, fecsegés nélkül zavargásokat előidézni az ember számára szinte lehetetlen.

február, Portugália – Születési adatokat vizsgálgatott az anyakönyvi hivatal embere, mikor szemfülességének köszönhetően hamisításokra bukkant. De hisz tudta, mit kell keresnie, mert a portugál babona szerint nem jelent jót novemberben és decemberben születni, ezért az év utolsó két hónapjában napvilágra jött csecsemőket tömegével anyakönyvezték újév napjára, amely születési dátumnál nagyobb szerencse nem is érhet egy újszülöttet.

február, Norvégia – Megkezdték a tengeri moszattal kevert beton gyártását. A moszat víz hatására hatszorosára duzzad, s miután 12 órán át áztatták, apró darabokra vágva a betonhoz keverték. A betonban lassan kiszáradó moszatdarabok helyén kis üregek keletkeztek, így vált porózussá a beton. És az emberek minden betontömbben ott tudhatták a tenger növényét.

március, Csehszlovákia – Teintzben egy munkásember váratlanul lebénult. A családja nem vitte orvoshoz, a házi patika eszközeivel próbálta meggyógyítani. Először borogatással igyekeztek megszüntetni a bénulást, majd mikor ez nem segített, az egyik rokon javaslatára meleg vasalóval kezelték, amibe rövid úton belehalt a férfi.

március, Mexikó – Bennszülött asszonyok disznózsírból és a toluachi növény magvából olyan kenőcsöt készítettek, amellyel ha bekenték magukat, csodálatos álmokat láttak. A férfiak ugyanezt a növényt inkább pipában szívták, mert így sokkal erősebb volt a hatása, meg a disznózsír se fogyott. Másnap az álomkúra után kegyetlenül rosszul ébredtek, mégis újra kezdték. A kiüresedő álmok után lassú pusztulás és halál várta a toluachi-szenvedélyben élőket.

március, Ausztrália – Vakrémület elleni női osztagokat szerveztek a városokban, hogy a légiriadó okozta pánikot féken tartsák. A fiatal lányok és asszonyok erélyesen, de higgadtan és tapintatosan terelték a vakrémületbe esett embereket. Különösen a férfiakat nyugtatta meg egy-egy harcias női mosoly.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top