+ Irodalom

A részegeskedők nevét a lapokban is nyilvánosságra hozták

Rendeletet hozott a rendőrség, amely szerint a bírságon felül megbélyegzik a részegeskedőket, és a lapokban nyilvánosságra hozzák a nevüket. Az egyik napilap főszerkesztője meghallván a hírt, fölhívta a helyi rendőrfőnököt…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1940

április, Skócia – Takarékossági versenyt rendeztek Aberdeenben. A többórás küzdelmet az a férfi nyerte, aki hivatalos okmányokkal is igazolta, hogy a rajta lévő skót szoknyát 36 éve hordja, a cipője 12 éves, a nyakkendőjét negyven évvel ezelőtt kapta a menyasszonyától, szórakozásra pedig havonta 7 pennyt költ. A férfi boldogan vette át a nyereményét, egy pár skót harisnyát.

április, Belgium – Mechelenben egymásnak esett két testvér. A kisebb, hétéves arcon csapta a bátyját, aki mérgében fölkapott egy konyhakést, és szíven szúrta az öcsit. Azonnal meghalt. A kilencéves báty azt mondta, hogy egyáltalán nem bánja, hogy meghalt az öccse, mert ki nem állhatta, és örül, hogy végre egyetlen gyermeke lehet szerető szüleinek.

1940 április, Bulgária-Japán – A japán nagykövet elhatározta, hogy Szófia legszebb kertjében japán parkot létesít. Hamarosan megérkezett a bolgár partokhoz egy japán virágokkal megrakott teherhajó. Eközben Japánban azon dolgoztak, hogy helyreállítsák a kemény tél okozta károkat, egyúttal úgy döntöttek, hogy az eddig Mennydörgés Istene néven ismert erőműtelepet átnevezik Villamossági Intézetnek, és a régi név emlékére fölállítanak egy templomot.

május, Románia – Rendeletet hozott a rendőrség, amely szerint a bírságon felül megbélyegzik a részegeskedőket, és a lapokban nyilvánosságra hozzák a nevüket. Az egyik napilap főszerkesztője meghallván a hírt, fölhívta a helyi rendőrfőnököt és megkérdezte tőle, ha minden részeg nevét közlik, akkor hol fognak elférni a hírek?

május, Mexikó – A Nemzeti Múzeum legértékesebb műkincse egy mellvért, amely aranyból készült és jáde-kövekkel díszítették. Néhány diák, elunva a leckekészítést, izgalmasabb eseményre vágyott, ezért kilopták a múzeumból a jól őrzött mellvértet, majd eladták egy ószeresnek 35 pesoért. A rendőrség komoly munka árán szerezte vissza a műkincset, amelynek értékét 180 ezer pesora becsülték.

május, Lengyelország – Hetek óta dolgozott a férfi abban a munkacsoportban, amely a Varsó parkjaiban kiásott lövészárkokat temette be. Amikor elkészültek, az ásójára könyökölt, és végignézett a földfoltokkal tarkított zöld gyepen. Úgy érezte, a gödrök továbbra is ott lapulnak a föld alatt.

június, Japán – Az Osaka gyártelepei környékén garázdálkodó rablóbanda mindenben utánozta az amerikai gengsztereket. A rendőrség nagy erőket vetett be ellenük, és végül sikerült kifüstölni az egész bandát. Az ötvenegy főből álló csoport minden egyes tagja leprás volt.

június, Magyarország – Két mérlegkészítő szakember találkozott a nagyecsedi vasútállomáson. Addig-addig beszélgettek, mígnem az egyik megvádolta a másikat, hogy el akarja vétetni az iparengedélyét, majd jól fejbe vágta egy vascsővel. Amikor amaz szédelgése enyhült, rávetette magát a konkurenciára, és tisztességesen leharapta az orrát.

június, Európa – Olasz repülőtámadások a máltai angol erőd ellen. Az angolok a líbiai olasz repülőtereket bombázták. A németek 60 kilométerre voltak Párizstól. A párizsiak ostromra készülődtek. Az amerikai szenátus a nélkülözhető hadifelszerelést átadja a szövetségeseknek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top