+ Életmód

Egy autistának lidércnyomás lehet a karácsony

Az ünnepnek számos olyan velejárója van, ami a spektrumon lévőknek zavaró vagy gyötrelmes lehet.

Az autizmus és a karácsonyi felhajtás közötti sajátos viszonyról közöl cikket a nyest.hu. Az írás gyakorlati tanácsokkal is szolgál, olyanokkal, melyeket nem csak karácsonykor ajánlatos észben tartani annak ,aki autistával kerül kapcsolatba.

Mivel az autisták többsége kifejezetten szorong a bizonytalanságtól és a bejósolhatatlan helyzetektől, ne próbáljunk meglepetésekkel örömet szerezni. A meglepetés (még egy örömteli meglepetés is) ritkán jelent örömforrást egy autizmussal élő számára. Természetesen itt sincs általános szabály, ha az autista személy mégis azt mondja, hogy meglepetést szeretne, tartsuk ezt tiszteletben, ne akarjuk felülírni azon tudásunkra hivatkozva.

A cikk hangsúlyozza és a karácsonyra vonatkoztatva is elmagyarázza, az autizmus jellemző megnyilvánulását,  a szociális kommunikációs nehézségeket.

Különösen igaz ez az olyan szociális szabályokra, mint például az, hogy egy ajándéknak illik látványosan örülni, és kötelező megköszönni. Egy autista személynél nem érdemes látványos reakcióra számítani, az sem biztos, hogy egyértelműen el fogjuk tudni dönteni, örült-e az ajándéknak vagy sem.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top