+ Irodalom

Az orvostanhallgató magára maradt a vaksötét boncteremben

A varsói orvosegyetem bonctermében csak este hatig dolgozhattak a diákok, ám az egyik valahogy elnézte az órát, és tovább maradt. A világítás egyszer csak kialudt…

Furcsa történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1938 – a képen Lengyelország ’38-ban, menekültek.

április, Hollandia – Egy kisváros hentese, hogy a ki nem fizetett húshitelek miatt megakadályozza a cége csődjét, fekete kartonpapírral vonta be a kirakatot. Fehér krétát ragadott, és szép nagy olvasható betűkkel és számokkal kiírta, ki, mennyivel tartozik neki. A lakosság remek olvasnivalót talált a tekintélyes emberek adósságairól, akik rövid úton kifizették a hitelt, csakhogy lekerüljenek a listáról.

április, Magyarország – A kormánypárt jelenlétében divatbemutatót tartottak az Operában, ahol kihangsúlyozták a magyaros öltözködés és a magyaros díszítőelemek jelentőségét. Az első divatkép címe: A Duna-partján, melyen magyaros szabadidőruhákat és magyaros délutáni és sportruhákat mutattak be. A második divatkép címe: Ünnepi felvonulás. Ezen a magyaros ifjúsági szervezetek formaruhái vonultak végig. A harmadik kép: Estély Budapesten. Ezen a magyaros estélyi ruhák jelentek meg. Végül magyaros hangverseny zárta a bemutatót, melyről mindenki saját magyaros otthonába távozott.

április, Belgium – Sambre közelében különös, ámbár nem szokatlan nappali köd gomolygott. Az emberek tüsszögtek, köhögtek, mintha könnyfakasztó bombákat dobtak volna a vidékre. A környező vegyi üzemek kénes gőzei lassan emelkedtek a magasba, a lakosság pedig megtisztult orrüreggel és felduzzadt nyálkahártyával folytathatta a dolgát. Köztük volt egy nő, aki úgy döntött, Olaszországba költözik.

május, Németország – Egy sziléziai falu, Rückenwaldau vasútállomásának ereszén letelepedett egy gólyapár. A többiek csak ezután érkeztek, köztük a tavalyi birtokosok, míg végül 37 gólya esett egymásnak a fészek tulajdonjogáért. Az ádáz küzdelemben elűzték a fiatalokat, több gólya elpusztult és megsebesült, míg végül a két legjobb állapotban maradt madár foglalta el a fészket. Az unatkozva várakozó utazóközönség megtapsolta a küzdelmet.

május, Kanada – Oakland futballcsapata 60 ezer tomboló, zenélő és üvöltő néző előtt játszott. A meccset kedvenc csatáruk góljaival három-null arányban megnyerték. A hangosbeszélő rekedtre üvöltötte magát, mire a 91. percben sikerült bemondania, hogy a meccs alatt fiú ikrei születtek a csatárnak.

május, Franciaország – Le Havre kikötőjében száraz dokkban állt egy hatalmas luxushajó. Arra sétált egy fűtő, megállt, a langyos és sós tengeri szélben meggyújtotta a cigarettáját, majd eldobta a gyufát. A gyufa egy olajfolt peremére hullott, s a szélárnyékos helyen tovább égett. Az olajfolt belobbant, és csaknem négy óra leforgása alatt porrá égett a luxushajó. A parancsnokságon gyufát húztak, hogy ki értesítse a tulajdonost.

június, Mexikó – Los Dolost megtámadták a banditák, mert tudták, hogy csak az asszonyok és a gyerekek vannak otthon. Ugyanis a férfiak épp ezeket a banditákat üldözték.

június, Franciaország – Valenciennesben felszólították a lakosságot, hogy jelentkezzenek légvédelmi gyakorlatra. A jelentkezők közül kiválasztottak néhányat, akik majd a halottakat és a sebesülteket játsszák. Közülük az egyik a mérges gáz áldozatát alakította, és a megbeszélt helyen és időben a földre vetette magát. A becsületes férfi várt és várt, mígnem teljes csönd vette körül, és beesteledett. Akkor aztán mérgesen fölpattant az áldozat, és hazasétált.

június, Lengyelország – A varsói orvosegyetem bonctermében csak este hatig dolgozhattak a diákok, ám az egyik valahogy elnézte az órát, és tovább maradt. A világítás egyszer csak kialudt. Vaksötétben tapogatta a falakat, de nem a kijárati ajtó kilincsét nyomta le, hanem a hullakamráét, ahol esetenként hatvan hullát is tároltak. Egyik hullától a másikig csapódott. A felismerhetetlenségig eltorzult hangfoszlányok alapján a klinika vezetője talált rá néhány óra múlva, de addigra megőrült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top