+ Irodalom

Egy férfi művészi pontossággal kivitelezett 25 centes érméket gyártott

A pénz forgalomba kerülését 17 éves fiára és 15 éves lányára bízta, s hogy megkönnyítse a dolgukat, adott nekik egy autót is.

Furcsa sztorik a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1937

október, USA – Egy férfi művészi pontossággal kivitelezett 25 centes érméket gyártott az otthonában. A pénz forgalomba kerülését 17 éves fiára és 15 éves lányára bízta, s hogy megkönnyítse a dolgukat, adott nekik egy autót is. Az aprót hatalmas zsákba rakták, s az apa a fiatalok lelkére kötötte, ha lebukás fenyegeti őket, dobják ki a zsákot a kocsi ablakán, de a helyet jól jegyezzék meg, nehogy más gazdagodjon meg kitartó munkája gyümölcsén. A testvérpár elindult a biztos lebukás felé, mikor a lány megkérdezte. Alig tudtuk berakni a kocsiba a zsákot, szerinted apa hogy értette azt, hogy dobjuk ki az ablakon?

október, Anglia – A háborútól való félelem miatt fölemelkedtek a szigetárak. A gazdagok hanyatt-homlok menekülve vásárolták az ország körüli szigeteket, remélve, ott nem érheti őket légitámadás, és a hajók útvonalától is messze esnek. Jellemző, mondta egy úriasszony a másiknak, tíz éve rágom az uram fülét, hogy vegyünk egy szigetet, és tessék, egy háborúnak kell kitörnie ahhoz, hogy meghallja a kérést.

október, Grönland – Hamisítatlan grönlandi nyelven íródott a földrész egyetlen újságja, az Atuagagdlinet. Pletykát soha nem közöltek, csakis közérdekű híreket, melyeket a belső munkatársak tollából és az olvasóközönség köreiből kapott a szerkesztőség. A nyolcoldalas lap 3250 példányban jelent meg, és eljutott minden háztartásba. Külpolitikai híreket is közöltek, de így a tél felé haladva egyre kevesebbet, inkább csak nyáron, mikor jó idő volt.

november, Szlovénia – Szlavonbrod közelében a Struga folyón csónakba szállt hét paraszt, hogy az esőzések által megdagadt folyón kimenekítsék az elárasztott erdőben rekedt disznókat. Nagy nehézségek árán összeszedték a jószágokat, csónakba szálltak, de a folyó közepén olyan erős volt a sodrás, hogy a túlterhelt csónak fölborult, és mindnyájan odavesztek. Az otthon maradt asszonyok képtelenek voltak fölfogni, hogy mindez megtörténhetett. Aznaptól se férfi, se disznó.

november, Románia – A Constanza kikötőjébe érkező német tehergőzösről két matróz indult a város központja felé, hogy busás haszon reményében értékesítsenek huszonnégy öngyújtót. A vámosok lekapcsolták a csempészeket, a jövedéki hivatal 16 ezer lei büntetést rótt ki a hajóra, amit a hajó parancsnoka méltatlanul magasnak tartott, és nem fizetett ki. A két öngyújtós fickót letartóztatták, a hajó nélkülük futott ki a kikötőből. A kapitány hosszú évekig úgy gondolta, hogy helyesen cselekedett.

november, USA – Évek óta tartó kísérletek után sikerült feltalálnia egy vegyésznek a Lewisit 9 névre keresztelt mérges gázt. A gáz annyira mérges, hogy képes áthatolni az eddig ismert összes gázálarcon. A vegyész kijelentette, hogy a találmánya alighanem alapjaiban fogja megváltoztatni a gázálarcipart, mert minden eddig elért eredmény hasznavehetetlenné vált.

december, Svédország – A Stockholm-Helsinki postarepülőgép kényszerleszállást hajtott végre Stockholm közelében egy befagyott tavon. A manőver jól indult, a gép hosszan csúszott a jégen. A járaton csak a vezető és a rádiótiszt tartózkodott. Amikor a gép végre megállt, beszakadt alatta a jég, és több ezer karácsonyi üdvözlet társaságában mindketten megfulladtak.

december, Franciaország – Egy ausztrál születésű svájci állampolgár azzal a céllal időzött a határ menti francia városban, hogy kémszervezetet építsen. Több napos megfigyelés után kinézte magának az első embert, és megszólította. Jól választott, válaszolta a férfi, a francia kémelhárítás ügynöke vagyok. A botlást 15 év börtön bánta.

december, Jugoszlávia – Bemutatták a cenzúrának a Miki egér filmet, amely nagyvonalakban arról szólt, hogy az ország régense helyettesíti a fiatal királyt, viszont Miki egér népszerűsége veszélyezteti a trónt. Hiába bizonygatták a forgalmazók, hogy Walt Disney álmában sem gondolt Jugoszláviára, a cenzorok kiutasították a filmet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top