+ Irodalom

Férfiháremet tartott a szultánnő

Az ország fővárosában, Taboraban élte kényelmes életét a szultánnő. Öt férje egyben a miniszterei is voltak, s ha még további kikapcsolódásra vágyott, rendelkezésére állt a férfi háreme.

Furcsa történetek a XX századból magyar sajtócikkek alapján – 1934 – Hemingway a képen, ez évben Tanzániában elejtett állatok trófeáival

április, USA – A Sing-Sing fegyházban megalakították a villamosszékből menekültek klubját. A legidősebb elítélt volt az elnökük, aki egy kimustrált villamosszékben trónol. A fogház igazgatójának engedélyével klubhelyiséget is kialakítottak egy használaton kívüli siralomházban.

április, Lengyelország – Egy felső-sziléziai faluban romos, düledezett házban lakott egy testvérpár. Amikor úgy találták, hogy hamarosan rájuk omlik az épület, lakóhelyet változtattak, és beköltöztek a tehénistállóba. Fűtés nem volt, ezért a téli hideg és nedvesség ellen úgy védekeztek, hogy a falakat vastagon bekenték tehéntrágyával. A testvérpár idővel teljesen elállatiasodott, a rendőrség egy sarokban kucorogva talált rájuk. Nem tudták kimondani a nevüket.

április, Japán – Nem segítettek a tömegközlekedésen az újonnan beállított buszok, mert az emberek drágának és kényelmetlennek tartották őket. Mi légyen a teendő? Először leszállították a viteldíjat. Nem sokat segített. A járműveket kényelmi szempontok szerint átalakították. Ez is csak fél siker. És végül egy váratlan ötlet hozta meg a sikert. Gésákat telepítettek a buszokra.

május, Törökország – A nagy török reformer, Kemál pasa bevezette a latin betűt, eltörölte a fezt, utána pedig ankarai mintagazdaságában egy újabb vállalkozást indított be, amellyel szerette volna elősegíteni a török árpa értékesítését. Amikor bejelentette, hogy ez a nagyszabású vállalkozás nem más, mint egy sörfőzde, az emberek csak úgy itták a szavait.

május, Bulgária – A kora esti órákban teljes sötétségbe borult Szófia. Az emberek macedón összeesküvők merényletéről beszéltek, és fölkészültek a legrosszabbakra. A készülődésre és fantáziálásra háromnegyed órájuk volt, mert ahogy elment, vissza is jött az áram. Hamarosan kiderült, hogy egy macska mászott a központi áramszolgáltató vezetékei közé, ő okozta a zárlatot. A szénné égett jószágról azt azért megállapították, hogy fekete szőrű volt, s mint olyan, rosszat jelent. Előrevetített egy macedón merényletet.

május, Kanada – A fák napján hat millió fát ültettek Prairie tartományban. Aznap bezártak az iskolák, nem nyitott ki a gabonatőzsde, mindenki a faültetéssel foglalkozott. Másnap néhányan azzal a gondolattal ébredtek, hogy a hat millió fával hat millió árnyékot is ültettek.

június, Tanzánia – Az ország fővárosában, Taboraban élte kényelmes életét a szultánnő. Öt férje egyben a miniszterei is voltak, s ha még további kikapcsolódásra vágyott, rendelkezésére állt a férfi háreme. Több gyermeke született a minisztereitől, akik gondoskodtak is róluk, s ha anya jobbnak látta a háremben tölteni az időt, türelmesen meséltek a kicsiknek.

június, Chile – Egy fogház igazgatója megfigyeléseit összegezve arra a következtetésre jutott, hogy a főzelék csökkenti a rabok agresszióját. Azokon a napokon, mikor hús volt terítéken, sokkal több erőszakos eset történt, mint egy főzelék-napon. Az igazgató cikket is írt fölfedezéséről, amely heves viták után meghozta az eredményét, ezentúl a chilei rabok kizárólag növényi eredetű táplálékot kaphattak. A rendelet a szabadlábon lévő bűnözőket is elgondolkodtatta.

június, India – A Bhaironji Buddha templom főpapja kijelentette, mivel több, mint fél évszázada volt a templom vezetője, ezzel létrehozta élete fő művét, s azt ezzel befejezettnek tekintette. A 125 éves férfinak egyetlen kérése volt híveihez, amit néhány nap múlva teljesítettek. Elevenen eltemették.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top