+ Fotó

Elton John 26 éve nem iszik, és most kirámolta a lakását

A brit zenész nem bocsátkozott becslésekbe a kollekció pontos értékéről.

Elton John 1990-ben kezdett fotográfiákat gyűjteni, miután leszámolt alkoholproblémáival.

A The Radical Eye című tárlaton felvonultatott csaknem 190 fekete-fehér kép az előadó 1670 négyzetméteres atlantai otthonának falait szokta díszíteni.A kiállítás katalógusa szerint a zenész „egy sokkal egészségesebb függősséggel” helyettesítette alkohol iránti szenvedélyét. Gyűjteményében, amely a 20. századi fotográfia történetének egyik leggazdagabb magánkollekciója, csaknem nyolcezer kép sorakozik.

A tárlaton szereplő képek 1915 és 1950 között készültek, és egy olyan korszak emlékét őrzik, amikor a fotográfia önálló művészeti ággá kezdett fejlődni.

A kiállításon helyet kaptak az amerikai dadaista és szürrealista képzőművész, Man Ray fotói, köztük a művész Noire et Blanche című munkája, amely általában a zenész ágya felett szokott lógni.

Man Ray egy másik alkotását 1993-ban vásárolta a zenész a Sotheby’s aukcióján csaknem 200 ezer dollárért, amely akkoriban rekordösszeg volt egy fotográfiáért. A gyűjteményben szereplő képek ma már milliókat érnek, a brit zenész azonban nem bocsátkozott becslésekbe a kollekció pontos értékét illetően.

A tárlaton André Kertész, Berenice Abbott, Alekszandr Rodcsenko és Irving Penn fotográfiái is helyet kaptak.

A május 7-ig látogatható kiállítás nem csupán a fotográfia történetébe, hanem a zenész művészeti ízlésébe is egyedülálló betekintést nyújt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top