Ljudmila Ulickaja a Rózsavölgyi Szalonban

20161025_rvsz_ulickaja_bemutato_27_resize

Tavaly májusban került sor Ljudmila Ulickaja Unokám, Benjamin c. művének magyarországi bemutatójára a Rózsavölgyi Színpadon, Morcsányi Géza fordításában, Bagó Bertalan rendezésében, olyan kiváló színészek előadásában, mint Kútvölgyi Erzsébet és Balog Judit.

Ulickaja és Krasztev Péter

Ulickaja és Krasztev Péter. Fotó: Gálos Mihály.

20161025_rvsz_ulickaja_bemutato_40_resize

Ulickaja dedikál. Fotó: Gálos Mihály.

A Rózsavölgyi Szalon meghívására a világhírű orosz írónő Budapestre látogatott és megnézte a darab egyik utolsó előadását október 25-én, és dedikálta eddig megjelent műveit, beleértve a Magvető Kiadó gondozásában néhány napja megjelent legújabb könyvét, a Jákob Lajtorjája c. kötetet is.

Ljudmila Ulickaja nyolcvanas évek végén készült színművében az igazi jiddise máménak “állít szobrot”, aki lelépve talapzatáról, ezúttal színházi varrónőként jelenik meg. Legfőbb célja, hogy imádott fiának megfelelő származású menyasszonyt keressen. És úgy tűnik, meg is találja. Reményeinek beteljesülését csupán egy dolog veszélyezteti: maga az Élet. Szeretettel és emberséggel, könnyekkel és humorral szőtt moszkvai történet ez, amelyben odaadó anyák és szófogadó fiúk, menyasszonyjelöltek és kiszemelt vőlegények egyaránt magukra ismerhetnek.

Az Unokám, Benjamin c. előadást már csak két alkalommal játssza a Rózsavölgyi Szalon, november 5-én és november 8-án.

20161025_rvsz_ulickaja_bemutato_29_resize

Találkozás az Unokám, Benjámin című előadás szereplőivel. Fotó: Gálos Mihály.