+ Irodalom

Kínai katonák megtámadták a pekingi vonatot, amin angol katonák is utaztak

Kínai katonák megtámadták a pekingi vonatot, és kifosztották az utasokat, köztük két amerikai kereskedőt is. A szerelvényen több sasszemű angol katona is utazott, akik csak akkor vették észre a támadást, amikor…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1925 – a képen Sanghaj

január, Ausztrália – Egy új törvény értelmében a hajós társaságok elbocsátották azokat a matrózokat és kikötői munkásokat, akik nem vettek részt a háborúban. Erre mit ad Isten? Megakadályozták a berakodást és a hajók indulását a fegyveres sztrájkolók. Kellett nekik visszaidézni a háborús időket!

január, Kína – Kínai katonák megtámadták a pekingi vonatot, és kifosztották az utasokat, köztük két amerikai kereskedőt is. A szerelvényen több sasszemű angol katona is utazott, akik csak akkor vették észre a támadást, amikor a kínai katonák már rég elmenekültek.

január, Arab síkság – Az Alpokban úgy kellett könyörögni a hóesésért, sőt, az olvadás miatt több síversenyt elhalasztottak, míg az Arab síkságon, ötven év óta először huszonöt centiméteres hó esett. A svájci sportszervezők rövid időre elgondolkodtak azon, mi lenne, ha az Arab-félszigetre tennék a versenyeket, arra viszont már gondolni se mertek, hogy az olaj után a havat is onnan kell majd importálniuk.

február, Románia – A Kolozsvárról Nagyváradra befutó személyvonaton utazott egy erdőirtó vállalat raktárnoka, aki öt kiló dinamitot vitt magával poggyászként. A dinamit a rossz csomagolásnak köszönhetően fölrobbant. Az óriási detonációban huszonhárom, többnyire román katona sérült meg, akik egyébként az első világháborút sértetlenül megúszták.

február, Franciaország – Párizsban is átvették a lovaktól a szerepet az automobilok. Ez idő tájt csak egy ló esett egy emberre, beleértve a kaszárnyák lóállományát is. Már csak a nagy áruházak szállítmányozták házhoz lovas fogattal a megrendelt árut, de jellemző itt is a leépítés, a hó végén kétszáz lovat bocsátottak el állásából.

február, Németország – Az egyetemeken tudvalevőleg kötelezőnek számított a menzur, azaz a Burschenschaftok diákjainak kardpárbaj viadala. Nem is tartották diáknak azt, aki nem erősítette arcvonásait egy-két vágásnyommal. Frankfurtban történt, hogy az Eisenach-i kormányfőtanácsos fia is párbajba keveredett, de ő túlzásba vitte a divatot, és a helyszínen belehalt sérüléseibe.

március, Olaszország – Egy ortonai tanítónő, mióta felgyógyult súlyos influenzás betegségéből, kapcsolatban áll a szellemvilággal. A családja teljesen kikészült tőle, mert amikor transzállapotba esik, dübörögnek a házfalak, a kisebb tárgyak a levegőben röpködnek, az asztalok és székek vándorútra indulnak a helyiségek között. A transzállapotban levő tanítónő mereven fekszik az ágyon, kifeszített tenyeréből aranyhoz hasonló por hull a padlóra. Vizsgálták már orvosok és pszichiáterek, de nem tudtak rájönni, mi a trükkje.

március, Németország – A hallei szociáldemokraták büfét állítottak fel a városházán, ahol sört és más szeszes italokat árusítanak. A kommunisták hevesen tiltakoztak ellene, egyik képviselőjük bevitt egy korsó sört a tanácsterembe, és a szónokló szociáldemokrata elé tette, aki a tartalmát a komcsik elé borította. Óriási verekedés támadt, a képviselők ököllel mentek egymásnak. A bunyó után viszont mindenkinek jól esett egy pohárka hideg sör.

március, USA – Erős földrengés rázta meg az országot. Hullámzott a föld, morajlott a mélység. New Yorkban egy férfi és két nő a mélybe zuhant a magasvasút állomásáról. A néhány percig tartó rengés óriási pánikot okozott, amelyhez hasonlót 1755-ben élhettek át. Viszont akadt néhány ember, akinek jó hatással volt a lelkiismeretére, és abbahagyta a dohányzást, vagy végleg elköszönt a szeretőjétől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top