+ Színház

Hajtóvadászat bin Laden után Budapesten

A Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán-díjas A House in Asia-ban méretarányos makettek modellezik a történelmet, dokumentumfilmes eszközök visznek el Bin Laden búvóhelyére, és színészek teszik jelen idejűvé a produkciót.

Színpadi western, sörrel, Take Thattel, indiánokkal a bin Laden elleni hajtóvadászatról. A Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán-díjas A House in Asia-ban méretarányos makettek modellezik a történelmet, dokumentumfilmes eszközök visznek el Bin Laden búvóhelyére, és színészek teszik jelen idejűvé a produkciót. Három ház jelenik meg a színpadi kaleidoszkópban: a pakisztáni ház, ahol az ellenség bujkál, a ház Észak-Karolinában, ahol a tengerészgyalogság gyakorolja bin Laden elfogását, és a ház, ahol a Zero Dark Thirty filmet forgatták az ellenség elfogásáról. És egy ház, ami magába sűríti az előző hármat: ez utóbbi tornyosul a nézők fölé Agrupación Senor Serrano színpadán.

Agrupación Señor Serrano: A Hause in Asia / Egy ház Ázsiában, 2016.10.21-22. 20.00, Trafó Kortárs Művészetek Háza

A 21. századot meghatározó, 9/11 utáni időszak pop up portréját vázolja fel az A House in Asia. Popkult montázs, klasszikus kulturális utalásokkal és történelmi eseményekből kirakva; filmes, színházi, és tárgyszínházi elemekkel megvalósítva. Az előadás egyszerre érzékenyen és vagányul szólal meg múltunkról és jelenünkről. Párbeszédben a Szárnyas fejvadász, Moby Dick, a Biblia, a történelem, kísérőjük pedig egy karton sör.

Az Ahiában szó van bin Ladenről, az amerikai hadseregről, másolatokról, párhuzamosságokról… és a végén az egész tulajdonképpen vicces lesz. Cowboyokkal és indiánokkal mesélünk minderről.

(Pao Palacios, kapcsolj.be)

A cowboyok és az indiánok között bin Laden nem jelenik meg, de az a legendás apacsvezér, Geronimo igen, akinek a nevével jelölték őt az ellene folytatott hajtóvadászat során. A produkció a keresztes hadjáratoktól kezdve Amerika elfoglalásán át egészen napjainkig vonultat fel történelmi eseményeket, hódítók és meghódítottak, vesztesek és nyertesek szemszögéből. Ütések és visszaütések, diktátorok és hajtóvadászatok villannak fel a középkortól a huszadik századon át napjainkig. Végül pedig felmerül a kérdés: ha el is fogunk egy bin Ladent, mikor tűnik fel a következő?

A komplex téma összetett műfajú produkciót eredményezett. A múlt víziói, fiktív és valós síkok villannak fel videóprojekcióban, videojátékokban, megjelenített virtuális valóságban és élőszereplős jelenetekben. A századokkal ezelőtti történelmi eseményeket modern maketteken mutatják be a színpadon álló tárgyszínpadon, az azon zajló eseményeket pedig lefilmezik és kivetítik. Hogy a makett vagy a vetített kép mesél igazabbul közös múltunkról, az legalább akkora kérdés, mint hogy melyik ház az igazi, és melyik a másolat. Ahogyan bin Laden házáról, és az ott történtekről is csak másolatai alapján tudunk meg bármit is.

A House in Asia fantasztikus előadás a minket körbefogó és minket meghatározó fikcióról, ironikus és kritikus, a fél világot érintő reflexió társadalmi megszállottságról.

Juan Carlos Olivares, www.recomana.cat

Remek színpadi produkció, iróniával, kritikai hangvétellel és humorral fűszerezett, kiválóan dokumentált történet, country tánclépésben. Nem ijednek meg az olyan kényes témáktól, mint az ikertornyok elleni támadás, de attól sem, hogy heves kritikával illessék, ami utána történt, véleményeket állítanak szembe, beszéddel, képpel, zenével…

Toni Polo, www.eldiairo.es

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top