+ Tudomány

Időutazás az Apple 40. születésnapján

A kiállításon a ritka számítógépek és perifériák mellett egyedi dokumentumokat is bemutatnak: az egyik különleges fotón például Göncz Árpád látható, amint az Apple első magyarul „beszélő” laptopjával ismerkedik.

Nem esett messze az alma a fájától

A szóban forgó alma, amelyik nem esett messze a fájától, az Apple. A magyar informatikusok kiállítással tisztelegnek a világszerte ismert számítógép-óriás negyvenedik születésnapja előtt.

A jövő múltja, az infokommunikáció történetét bemutató, világszínvonalú kiállítás Szegeden látható. Az állandó tárlat létrehozója a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), amely egyik fontos küldetésének tekinti az informatikatörténet értékeinek megőrzését.

Október 6-án A jövő múltja kiállítóterében nyílt Nem esett messze az alma a fájától címmel az az időszaki tárlat, amely az Apple cég negyven év alatt kifejlesztett gépcsaládjainak ikonikus darabjait mutatja be.

Az Apple indulása legendává vált: 1976-ban két fiatalember, Steve Jobs és Steve Wozniak Apple Computer néven alapított egy garázscéget, majd belefogott a számítógépgyártásba. Egy év múlva már egymillió dolláros bevételük volt az eladásokból. 1983-ban dobták piacra – Apple Lisa néven – a világon a legelső, kizárólag egérrel vezérelhető, grafikus felhasználói felülettel készült gépet. A mai napig ismert és népszerű Macintosh gépcsalád első darabjainak gyártását 1984-ben kezdték. A ‘Mac’-ek folyamatosan továbbfejlesztett változatai mind a mai napig kaphatók.

Magyarországra a csúcstechnológiai termékek hozzájutását megakadályozó embargó miatt csak a feketelista (van, aki még emlékszik a COCOM-listára?) megszüntetése után, a 90-es évek elején kerülhettek be legálisan amerikai – köztük Apple – számítógépek.

A jellegzetes almás védjeggyel büszkélkedő, meglehetősen drága gyártmányok itthon is rendkívül népszerűek lettek; a régebbi darabok mára a magángyűjtemények ékességeivé váltak. A tárlaton látható a nagy sorozatban gyártott személyi számítógép, az Apple II, továbbá a Lisa, a TAM, az iMac G3 és sok más típus. A TAM (Twentieth Anniversary Macintosh) az Apple megalakulásának 20. évfordulójára készült, korlátozott darabszámban. A 90-es évek popkultúrájához illő iMac G3 áttetsző műanyag borításával, tojásdad formájával egyedülálló forma- és színvilágot képvisel.

A Nagy Károllyal és más magángyűjtőkkel együttműködő rendezők a kiállításon a ritka számítógépek és perifériák mellett egyedi dokumentumokat is bemutatnak: az egyik különleges fotón például Göncz Árpád látható, amint az Apple első magyarul „beszélő” laptopjával ismerkedik.

Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt

– ezt a hármas célt tűzte zászlajára a Neumann Társaság két évtizeddel ezelőtt. A tudatos értékmegőrzés egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye volt 2013-ban az informatikatörténeti kiállítás  megnyitása. A nyitó konferencia díszvendége és egyik előadója Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman volt, aki egyik nyilatkozatában elmondta: fontosnak tartotta személyes részvételét, mert a kiállítás édesapja munkásságának a gyümölcse.

Ami itt megjelenik, azt olyan szeretettel kezelik, mintha az ő gyermeke volna

– jelentette ki az egyik „marslakó” lánya.

Az infokommunikáció eszköztára olyan viharos gyorsasággal fejlődik, hogy a Szegeden látható tárlat látogatói úgy érezhetik, egy időutazáson vesznek részt, amikor a sok-sok érdekes kiállítási tárgyat, köztük a néhány éve-évtizede használt számítógépeket, telefonkészülékeket, háttértárakat megtekintik. A kiállítás legfőbb üzenete, hogy a jelent csak a múltból lehet megérteni, a jövőt pedig csakis a múlt alapjaira lehet felépíteni.

A Nem esett messze az alma a fájától kiállítás 2016. október 7-től az év végéig látogatható a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorán, a Kálvária sugárút 23. alatt, A jövő múltja kiállítás nyitvatartási idejében.

Tószegi Zsuzsanna

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top