+ vallás

Rendkívüli erejű villámcsapástól égett porrá a székelyföldi templom

A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy – noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején – a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.

Villámcsapás következtében hétfőre virradóra leégett a székelyföldi Atyha római katolikus temploma – közölte az Élő Székelyföld portál. A hírt a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője megerősítette.

Az Élő Székelyföld portál tudósítása szerint a néhány évvel ezelőtt teljesen felújított templomépületnek volt villámhárítója, de a légköri elektromos kisülés olyan rendkívüli erejű volt, hogy a tetőszerkezet szentély fölötti része azonnal lángra kapott. A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy – noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején – a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.

atyha

Alina Ciobotariu hadnagy, a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője elmondta, vasárnap este 22 óra 11 perckor értesítették a tűzoltóságot az atyhai templomtűzről. A hivatásos tűzoltók Székelyudvarhelyről három autóval, a korondi, parajdi, és felsősófalvi önkéntes tűzoltók öttel vonultak a helyszínre. Hajnali három óráig küzdött 13 hivatásos és 29 önkéntes tűzoltó a lángokkal, a templomot azonban nem tudták megmenteni.

A szóvivő szerint a tetőszerkezet és a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárra, a bútorzatra és az orgonára is. A tűzoltóknak csupán a torony egy részét sikerült megmenteniük. A tűzvészben a harangok is megsérültek. A szóvivő szerint a tűzoltók beavatkozásának a legfontosabb eredménye az volt, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos iskola, és ravatalozó épületére, valamint a falu házaira.

MTI Fotó: Haáz Sándor

MTI Fotó: Haáz Sándor

A tűzoltóság első becslése szerint a tűzvész 380 ezer lejes (26,6 millió forint) kárt okozott.

A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben 700-750 méter magasan fekvő Atyha római katolikus temploma 1797-1799 között épült.

A tűzesetet megörökítő felvétel Péter Ildikó Facebook-oldaláról való. A több felvételt Simó Márton és az MTI készítette.

4 hozzászólás

4 Comments

 1. Hektor Honig szerint:

  Ezt sose értem. Hogy, hogy a saját házát nem védi meg?

  • Ismeretlen szerint:

   A valasz a Bibliaban van: „Az Isten, aki teremtette a vilagot es mindazt, ami abban van, mivelhogy o mennynek es foldnek ura, kezzel csinalt templomokban nem lakik.” (ApCsel 17:24) 🙂

 2. ikvafalvy szerint:

  Aztan ki fogta azt a „villamat”? 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top