+ Tudomány

Ne ordibálj a merevlemezeddel!

Számítógépünk mechanikus örökmozgó fődarabja érzékeny az asztalcsapkodásra is.

Próbált már úgy dolgozni, hogy közben közvetlen közelről ordibáltak a fülébe? Nehezebben koncentrálna a munkára, ugye? Akkor biztosan nem csodálkozik azon, hogy a merevlemezek is hirtelen megtorpannak, amikor rájuk kiabál a rendszergazda.

A különbség, hogy ön valószínűleg megijed vagy megsértődik, ha a főnöke ordibálni kezd a fülébe, a merevlemezt viszont inkább az erős hang által gerjesztett rezgések zavarják, de azok nagyon.

A nevük által sugallt stabilitással ellentétben a merevlemezek ugyanis rendkívül érzékenyek. Ahogy egy lemezjátszó is ugrik egyet, ha meglökjük, ugyanúgy a merevlemez is megtorpan külső behatásra, csak neki ehhez sokkal kisebb erő, akár mikrorezgések is elegendők. ( Ez az előnye az épp elterjedőben lévő SSD-knek, mert azokban nincsenek mozgó részek, így az apró rezgéseknek sincs mit megzavarni.)

Egy ilyen zökkenéstől hirtelen megugrik a látens idő vagy látencia (latency), vagyis az a holtidő, amennyit várni kell a merevlemezre, hogy elvégezze egy parancs végrehajtásához szükséges írás-olvasást. (Ez látható a videóban szereplő szoftver kicsúcsosodó grafikonján.) A nagy cégek adatközpontjaiban ezért figyelnek is arra, hogy tompítsák ezeket a hatásokat speciális merevlemezállványokkal és szigetelésekkel, amelyek elzárják vagy elnyelik a rezgéseket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top