+ Irodalom

Miért venne hegyet egy élelmes vállalkozó?

Az egykori vulkán, amire az élelmes pénzember szemet vetett, a mai Csehország területén található.

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1916 – a képen egy Františkovy Lázně-i (Franzensbad) szobor

január, Lengyelország – A dohányzásnak legalább olyan szerepe van a háborúban, mint az ételnek, italnak, és az alvásnak, számolt be tapasztalatairól egy varsói tábornok. A dohányzás felüdíti, megnyugtatja, vigasztalja és szórakoztatja a katonát. A pipázó és szivarozó katonák a legnagyobb szenvedést és nélkülözést is elviselik. A sebesült felé nyújtott szivar élénkséget vált ki belőle, gyakorlatilag csak az elesett katonákra nincs hatással.

január, Franciaország – Mióta Párizs utcáin csökkentették a közvilágítást, sokkal több a baleset, a boltok forgalma visszaesett, sőt, a színházigazgatók memorandumban fordultak a kormányhoz, mert a sötétség miatt senkinek sincs kedve és bátorsága színházba járni. Különben is botorság azt gondolni, hogy a kioltott lámpák megvédik a várost a bombázástól.

január, Oroszország – Nagy tetszést aratott a dohányosok körében a kormánynak az a rendelete, melyben a jövő év januárjáig engedélyezte egy milliárd doboz gyufa vámmentes behozatalát. Igazából az tudta, micsoda pokoli érzés a gyufahiány, aki próbált már gyufa nélkül rágyújtani.

február, Csehország – A Franzensbad fürdőváros közelében emelkedő Rammerbühl nevű hegyet szerette volna megvásárolni egy vállalkozó. Az egykori tűzhányó kráterében lévő láva értékes alapanyaga egyes iparcikkeknek, kis szobroknak és emléktárgyaknak. Így például ha sikerült volna elbontani az egész hegyet, egyes darabkáiból kifaraghatták volna a hegy kicsinyített emlékmását.

február, Magyarország – A munkaadók sokat fáradoztak azon, hogy a háborúból hazatért félkezű és féllábú férfiaknak munkát adhassanak. Például fél kézzel még mindig jól lehet ruhát kefélni, nyakba akasztott tálcával felszolgálni, cipőt tisztítani vagy csavarokat húzogatni. Két kézzel, persze, minden sokkal könnyebb, nem is beszélve arról a szerelmeskedési pózról, mikor a férfi felül van.

február, Japán – Mióta a japán-orosz háborúban győzedelmeskedtek a japánok, világhírű lett a dzsiu-dzsicu, a pofonok lágy művészete, és egyszeriben mindenki azt gondolta, hogy a japán katonák akrobaták. Pedig nem azok, csak végtelen fegyelmezettséggel próbálják a támadó energiáit ellene fordítani. Igaz, a pisztolygolyót megfordításához még nem elég fegyelmezettek.

március, Bulgária – A kormány szerette volna a régi helyett az úgynevezett Gergely-féle naptárt bevezetni, merthogy Európa legtöbb országa már ezt használta. Az ellenzék hevesen tiltakozott, mondván, nem naptárváltoztató időket élünk, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a népet teljesen megzavarhatja, és majd a hagyományos és vallási ünnepeket kétszer fogja megünnepelni.

március, Hollandia – Egy amszterdami tudós évtizedek óta azon törte a fejét, hogy lehetne az indiai szigeteken lévő fák anyagából nagy költséggel előállított kaucsuk helyett mesterséges kaucsukot létrehozni. Fáradozásai eredménnyel jártak, sikerült mesterséges kaucsukot előállítania, méghozzá olcsó nyersanyagból, friss tengeri halból.

március, Németország – Apró csomag érkezett egy ornitológiai intézetbe. A csomag egy kicsiny, számozott rézgyűrűvel körbevett fecskelábat tartalmazott, melyet egy vadász küldött ajándékba a Harz-hegységből. Rövid levelében arról tájékoztatta az intézetet, hogy a fecskelábat egy vadmacska gyomrában találta. A sorszámból kiderült, hogy tavaly nyáron, még költözés előtt jelölték meg a madarat, tehát ez a kicsiny láb már legalább kétszer átrepült a Földközi-tenger fölött, mielőtt a macska jóízűen elfogyasztotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top