+ Ajánló

Ravi Shankar tanítványa először Magyarországon

Partho Sarothy India egyik legkiválóbb sarod-játékosa már meghódította a Kreml, a Carnegie Hall és a The Royal Albert Hall közönségét. Szeptember 17-én a Tafóban láthatjuk.

Partho az egyik legelkötelezettebb tanítványom. Boldog vagyok, hogy láthatom zenei kiteljesedését és azt, hogy ő lett a világ egyik legjobb sarod-játékosa. Áldásom és a jókívánságaim kísérik, hogy elnyerje a zenei világban az a megbecsülést, ami illeti!

– mondta a Trafó szeptember 17-én fellépő vendégéről Pt. Ravi Shankar.

Partho Sarothy India egyik legkiválóbb sarod-játékosa. Zenéjét az indiai klasszikus zene hagyományos mélysége mellett a legkiválóbb muzsikusok virtuozitása jellemzi. Partho úgy tud áradóan virtuóz lenni, hogy közben a rágára jellemző harmónia és meditatív nyugalom is megmarad. Ezzel a különleges technikájával költői magasságokba emelte a klasszikus rága előadást.

Az elmúlt 40 évben a világ minden szegletében koncertezett mestere, Pt. Ravi Shankar mellett, Magyarországra azonban most látogat először. Olyan különleges helyeken adhatott koncertet, mint a Kreml (Oroszország), a Carnegie Hall (USA), The Royal Albert Hall & Queen Elizabeth Hall (London).

India minden jelentős fesztiválján adott már koncertet, amit igazán kevesen mondhatnak el magukról. Ezek közül néhány: The Dover Lane Festival, SRA Music Festival, The Savai Gandharva Festival, IMG Fest, The Shankar Lal Festival, Vishnu Digambar Jayanti, Tansen Sangeet Samaroho.

A koncerten Pandit Abhijit Banerjee és Somnath Roy lesznek zenésztársai.

Pandit Abhijit Banerjee zene iránti vonzódást és a tehetségét felismervén, édesapja 4 éves korától tanította tablázni. Emellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának, Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak.

Gyakorlatilag minden legendás indiai zenészt kísért már koncerteken, mint pl. Pt. Ravi Shankar, Pt. Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Pt Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamurali Krishnan stb. Tabla szólójátékával több, mint ötven fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.

Somnath Roy 1971-ben született egy zeneszerető bengáli családban. Gyermekkorában számos hangszer iránt érdeklődött, majd egyre inkább a klasszikus zene felé fordult. Sri Nepal Sarkartól bansuri-játékot és Sri Bablu Biswastól a dholak nevű népi ütőhangszer technikáját tanulta.

Pandit S. Shekar, a legendás Mridangam maestro tanítványa lett. Az Ő javaslatára kezdett el ghatam-játékkal foglalkozni és nem sokkal ez után a Madraszban élő Shri V Suresh fogadott tanítványa lett. 1999-ben mutatkozott be Dél-Indiában, mint Ghatam játékos és azóta olyan világhírű hindusztáni és karnatikus előadókat kísért hangszerével, mint Sangeeta Kalanidhi Dr. T.K. Moorthy, Dr. N. Vijay Shiva, Ustad Amjad Ali Khan, Ustad Shujaat Khan, Pt. Anindo Chatterjee, Pt. Abhijit Banerjee, valamint a Grammy Díj nyertese Pt. Viswa Mohan Bhatt.

Somnath 22 éve dolgozik, mint filmzeneszerző. Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Sandip Roy, Goutam Ghosh, vagy Budhadev Dasgupta. Fontosnak tartja a fúziós zenei életet is, ezért játszott olyan formációkkal, int a Rhythm Scape, Vagy a Bandish Fusion, vagy akár Siddhi Goma, Gujarat egyik leghíresebb népzenésze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top