+ Film

Jövőre 50 ezer eurós díjat kap a legjobb dokumentumfilm a Berlinalén

Első alkalommal a februári Berlinalén ítélik oda a Glashütte Original Documentary Awardot.

Újonnan alapított, jelentős pénzjutalommal járó díjjal jutalmazzák a legjobb dokumentumfilmet a jövő évi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon – közölték kedden a szervezők.

A díjat a Glashütte Original német óragyár támogatásával alapították. Első alkalommal a februári Berlinalén ítélik oda a Glashütte Original Documentary Awardot, amely a szászországi vállalat által biztosított 50 ezer eurós (15,5 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az új díjra a fesztivál különböző szekcióiból kiválasztott 18 dokumentumfilm lesz esélyes. A győztesről háromtagú zsűri dönt, a pénzjutalmat a nyertes dokumentumfilm rendezője és producere megosztva kapja. Az elismerést a Berlinalét hagyományosan lezáró díjátadó ceremónián nyújtják majd át a Berlinale Palastban.

A szervezők emlékeztettek rá a közleményükben, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hosszú ideje elkötelezte magát a dokumentumfilmek és a különböző dokumentarista formák támogatása mellett. Ez nemcsak a különböző szekciók programjának összeállításában jelenik meg, hanem a fesztivál idején zajló Európai Filmpiac (EFM) kínálatában is. 2016-ban összesen 77 dokumentumfilmet és dokumentarista alkotást láthatott a fesztivál közönsége. A fesztivál workshopjain, műhelybeszélgetésein és prezentációin különös figyelmet kaptak a dokumentumfilmek különböző aspektusait érintő diskurzusok.

A Glashütte Original Documentary Award fontos jelzés a dokumentumfilmes terület számára, egyúttal elismeri és respektálja azoknak a filmeseknek a munkáját, akik nem ritkán nagy személyes kockázatot vállalnak munkájuk elkészítéséért

– fogalmazott Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.

A német óragyártó, amely korábban is támogatta a fesztivált, 2017-től a Berlinale fő partnerévé lép elő. A gyárban készül majd az a trófea is, amelyet a győztes dokumentumfilm készítője átvehet. Yann Gamard, a Glashütte Original vezetője úgy fogalmazott, hogy „az órakészítés művészete és a filmkészítés művészete között számos találkozási pont van”, ezért a gyár különösen örül annak, hogy jövő évtől nemcsak a Belinale fő támogatói lehetnek, hanem támogatásukat egy különleges díjjal is képviselhetik.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top