+ Irodalom

Egy falucska, ahol a lelkészen kívül csak nők laktak az év 360 napjában

A Slangwin nevű falucskában alig több mint ezer ember élt, de közülük csak egy volt férfi, a lelkész. A férfiak távoli helyeken dolgoztak, s évente csak kétszer tértek haza látogatóba.

A XX. század furcsa történetei magyar sajtócikkek alapján – 1913 – a képen a Szilikon-völgy 1913-ban

október, USA – Egy fiatal ír nő, hogy a helyzetét megkönnyítse, férfiruhában szállt föl az Amerikába induló hajóra. Az alakítás annyira hitelesre sikerült, hogy nem sokkal később önkéntesként vonult be a polgárháború idején, és végigküzdötte a hároméves háborút. A háború után mezei munkásként, gépészként és sofőrként dolgozott. A New York-i veterán otthonban, élete utolsó napjaiban derült ki, hogy az ősz hajú, agg harcos nem férfi. Amikor egy író tudomást szerzett az esetről, nekiállt megírni azt a könyvet, amiben minden férfi nő, és minden nő férfi. A harmadik oldal után, lába közé ejtett kézzel belezavarodott.

október, Olaszország – Cuneo város polgármestere egy fiatal pár összeadására készült, mikor is a vőlegény egyedül jelent meg. A menyasszony nem akart ebben a nagy esőben bőrig ázni, mondta a férfi, engem viszont nem zavart, úgyhogy kimondom az igent, aláírok, aztán ha elállt az eső, majd ő is rendezi a dolgokat, addig összeütök otthon egy kis esküvői vacsorát. A polgármester nem talált szavakat, majd hazaküldte a férfit, aki másodszor is elázott és tüdőgyulladást kapott.

október, Kína – A levélgyűjtő minden héten háromszor érkezett, begyűjtötte a már olvasott leveleket és újságokat, majd egy félreeső helyen elégette őket. Összesöpörte a hamut, dobozba rakta, beült a csónakjába és kievezett a tengerre, ahol a hullámok közé szórta a hamvakat.

november, Csendes-óceán – Pitcairn szigetén százötven ember él, szigorúan szabályozott köztársasági formában. A kormányzás feladatait egy elnök, két tanácsos és egy titkár intézi. Az iskola tanítója egyben az orvosi feladatokat is ellátja. Emeltek maguknak egy kis kápolnát, ahol minden nap a lelkeikért imádkoznak, hogy mentse meg az isten őket a törvényszéktől, amiért legyilkolták a hadihajójuk tisztjeit.

november, Oroszország – A szentpétervári színház ünnepelt primadonnája beleszeretett a színház néger portásába. A kapcsolatot ügyesen titkolták, s csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor a férfi mindenféle előadás szerepeit begyakorolta. Akkor odaálltak az igazgató elé, és a primadonna kijelentette, ha nem kap a szerelme a portásállás helyett színészi szerepeket, akkor elhagyja a színházat. A direktor megdörzsölte a halántékát, és így válaszolt. Remek ötlet, de több színészre nincs szükségünk, viszont ha ennyi szerepet ismer, akkor legyen inkább rendező.

november, Franciaország – Már éjfél is elmúlt, mikor kinyílt a Montmarte egyik ablaka, és egy kötélen apró kosár ereszkedett alá. A kosárhoz sötét árny lépett oda, és egy köteg pénzt helyezett el benne. A kosár eltűnt az ablak mögött, majd kisvártatva megjelent benne egy zacskó kokain.

december, Anglia – A Slangwin nevű falucskában alig több mint ezer ember élt, de közülük csak egy volt férfi, a lelkész. A férfiak távoli helyeken dolgoztak, s évente csak kétszer tértek haza látogatóba. Most is megjelentek karácsonyra, kipihenték magukat, beettek, beittak, meghágták az asszonyokat, akik alig várták, hogy a férfiak útra kelljenek, és visszaálljon a rend.

december, Németország – Egy berlini iskolát szemügyre vettek a kutatók, és azt tapasztalták, hogy a frissen beíratott gyerekek között csak két-három rövidlátó volt, majd ez az arány 30-50 százalékra emelkedett. A hírre a szemorvosok erélyesen követelték a könyvek apró betűinek megszüntetését, a varrásmunka korlátozását, valamint az írás és olvasás órák számának csökkentését.

december, Oroszország – A Ladoga tó közepén fekvő Walaam-sziget az alkohlisták szigete, ahová a kereskedők száműzik korhely fiaikat. Pia nincs, csak kényszermunka, ami állítólag csodákra képes. Egy fiatal férfi, aki nem rég tért vissza szigetről, azt mondta, végre férfinak érzi magát, az alkohol csak nőknek való, akik fél pohártól becsiccsentenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top