+ Irodalom

Furcsa történetek a 20. századból – 1911: Miért nem viselt gyönygsort a tudós felesége?

Egy természettudós azon fáradozott, hogy mesterséges körülmények között, a kagyló héja alá csúsztatott idegen anyaggal, gyöngyöt állítson elő. Kísérlete sikerrel járt, kagylók ezrei ontották a gyöngyöt a mesterséges tóban. A tudós felesége soha nem hordott ékszert, különös viszonya volt a gyöngysorhoz…

A képen egy montreáli kórház 1911-ben.

október, Németország – Egy szudáni bennszülöttekből álló cirkusz az első sikertelen hallei előadás után új műsorral állt elő, amely szerint hamisítatlan szudáni sört főznek a porondon és fölszolgálják a nézőknek. Több se kellett a fináncoknak, egy egész csapat pénzügyőr vonult ki. Vad hadi tánc közepette rotyogott az üstben a víz, melybe fekete szedret szórtak, almát és barackot szeleteltek bele. Mikor a fináncok is megkóstolták, hivatalosan kijelentették, hogy ennél gyatrább italt életükben nem ittak, és isten ellen való vétek lenne megadóztatni.

október, Franciaország – A bretagne-i lányok két kabátot hordanak. Egy rövid felsőt, és egy hosszú alsót. Az alsóra arany és ezüst zsinórokat varrnak az anyák, amely a lánnyal járó hozományt jelképezi. Az ezüst zsinór ezer, az arany tízezer frankot jelent. Ezen az ünnepségen is meredt szemekkel bámultak a fiúk, s fejben ki-ki ízlése szerint forgatta a kalkulust, milyen arányban viseli el a pénzzel járó rondaságot, vagy a szépséghez társuló vagyonhiányt.

október, Hollandia – Barátocskáim, mesélte egy hajóskapitány, olyan szigetvilágból tértem vissza, ahol a baromfitenyésztés igencsak megtérülő foglalatosság. Az egyik bennszülött főnök egész sziget királyságát ígérte egyetlen tyúkért, a másik pedig egy kakasért ajánlotta föl mind a tizenkét lányát. Erre te, kérdezték a többiek. Sajnos náluk nem valami jó a koszt, úgyhogy a sültcsirke és a provance-i kakaspörkölt mellett döntöttem.

november, Japán – Egy természettudós azon fáradozott, hogy mesterséges körülmények között, a kagyló héja alá csúsztatott idegen anyaggal, gyöngyöt állítson elő. Kísérlete sikerrel járt, kagylók ezrei ontották a gyöngyöt a mesterséges tóban. A tudós felesége soha nem hordott ékszert, különös viszonya volt a gyöngysorhoz, mióta egy fürdés után meztelenül ráült és végighúzta a combjai között.

november, Arábia – Az élénksárga virágot hozó növény apró babtermést hozott, melyet ha finomra őrölve fogyasztott valaki, a legkomolyabb emberből is kihozta az állatot. Duhajkodott, táncolt és énekelt, vagy inkább ordítozott, majd kis idő múlva mély álomba merült, s mikor fölébredt, semmire nem emlékezett. Ebből a babból nem ajánlott főzeléket készíteni.

november, Anglia – Ebben a hónapban komoly gondjai támadtak a munkaközvetítőnek, mert több ügyfele speciális kéréssel fordult hozzá. Tapasztalt elefántőröket még csak-csak talált, kocsist, aki nem iszik, egy hét alatt. A madarakat kedvelő sintért két hónapig kereste, de már látta, hogy az élete is kevés lesz az oboázó földmunkásra.

december, Kanada – Egy montreáli apácakolostor lakói, messze a világi élettől, néhány négyzetméteres cellában laktak, melynek egyetlen bútorzata egy fekete koporsóvánkos, amin takaró nélkül aludtak. Éjjeli ruhájuk egy hatalmas kendő, melynek egyik oldala koromfekete, a másik vérvörös, és a megváltó fejét ábrázolja. Úgy életek ott, mint a hit utolsó, hibernált bástyái.

december, USA – Altan város tűzoltó-parancsnokságának makrancos lova csakis egyetlen kovácstól tűrte el a patkolást. Ám a kovács egyszer csak megbolondult, és megfizethetetlen összeget kért a patkolásért. A lóra szükségük volt, de nem hagyta magát. A bajnak híre ment, mire jelentkezett egy férfi, és kérte, vezessék a lovat a legolcsóbb kovács elé, ahol aztán egy jó szerződésben rögzítették, hogy patkolás előtt kizárólag ő nézhet a ló szemei közé. És meghipnotizálta a lovat.

december, Dánia – A szokásos segéd- és inasévek elvégzése után letette a mestervizsgát az első dán műbútorasztalos-nő. Jöttek is a megrendelések szép számmal, és a példája is ragadós volt. Legutóbb a dán miniszterelnök lánya állt be hozzá inasnak, ami csak fokozta irántuk az érdeklődést. A női kezek nyomát viselő karfák és asztallapok, fiókok és ágykeretek minden férfi fantáziáját megmozgatták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top