+ Történelem

A Bernhard-műveletben hamis pénzzel akarták elárasztani Angliát

Igen jó másolatok voltak ezek, sok szakértőt dolgoztattak rajta a börtönökben és a koncentrációs táborokban.

A második világháborús Bernhard-műveletről és a papírpénz történetéről szóló egyéb kiállítási tárgyakkal nyílik meg újra szeptember 7-én a brit jegybank bankógalériája az intézmény londoni múzeumában.

A citybeli intézmény látogatói a legrégebbi, a Ming-dinasztia korából származó kínai papírpénzeket, valamint a Bank of England (BoE) archívumából származó régi bankjegyeket is láthatnak, valamint megtekinthetnek egy filmet a kibocsátásra váró új ötfontos készítéséről.

A legnagyobb érdeklődésre azonban a Bernhard-művelettel kapcsolatos tárgyak tarthatnak számot. A második világháború idején a nácik hamis pénzzel akarták elárasztani Angliát, hogy romba döntsék a gazdaságot. Koncentrációs táborokban raboskodó foglyokat is bevontak a műveletbe – az ő történetükből készült a Pénzhamisítók című Oscar-díjas film (fenti kép) -, és arra készültek, hogy a Luftwaffe szórja majd szét a hamisítványokat a szigetország felett. Végül a tervet lefújták, a hamisítványok túlnyomó részét pedig egy tóba dobták Ausztriában.

A brit jegybank azonban olyan komolyan vette a veszélyt, hogy az ötfontosnál nagyobb papírpénzeket évekre kivonta a forgalomból, az ötös bankót pedig újratervezte – emlékeztetett Jennifer Adam kurátor, aki gazdasági hadviselésnek nevezte a náci akciót. A galériában a csaknem tökéletes hamisítványok közül is látható lesz néhány.

Igen jó másolatok voltak ezek, sok szakértőt dolgoztattak rajta a börtönökben és a koncentrációs táborokban

– tette hozzá.

A pénzhamisításról általában véve elmondta:

Az első érméket nagyon röviddel az után hamisítani kezdték, hogy feltalálták őket. A Bank of England sem tudta ezt megakadályozni, néhány nappal az intézmény 1694-es alapítása után az igazgatók már találtak hamisítókat. Örök versenyfutás van a bank és a hamisítók között, amelyben az előbbi próbálja megnehezíteni a pénzhamisítást. Próbáljuk olyan biztonságossá tenni a bankjegyeket, amennyire csak lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top