+ Képzőművészet

Papp Lászlót még Belmondo és példaképének tekintette

Ő volt az első bokszoló a világon, aki háromszoros olimpiai bajnok lett (1948 London, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne) és azóta is mindössze ketten értek el hasonló eredményt.

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról elnevezett teret adtak át, és felavatták a sportoló szobrát pénteken a főváros XIII. kerületében, a Kassák Lajos utca és a Huba utca kereszteződésében található, korábban parkolóként szolgáló területen.

A kilencven éve született Papp László győzelemcentrikus személyiség volt, és mindig a XIII. kerülethez tartozott. Soha nem hordta fenn az orrát, teljesítményével érte el az elismerést, mondta Tóth József (MSZP) polgármester.

papplászló2

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Borbély Zoltán, a Paplaci című film rendezője a sportoló eredményeit felelevenítve:

Papp László 200 amatőr mérkőzéséből 197-et nyert meg, profiként veretlen maradt, 29 meccse közül 27-en győzött, kétszer pedig döntetlent ért el.

Ő volt az első bokszoló a világon, aki háromszoros olimpiai bajnok lett (1948 London, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne) és azóta is mindössze ketten értek el hasonló eredményt. Emellett kétszeres profi Európa-bajnok volt, és csak a politikai vezetők kicsinyessége akadályozta meg abban, hogy ringbe szállhasson a világbajnoki címért. Mindennek ellenére örökre megmaradt szerénynek.

Gyurkovics Tibor író szerint Papp Lászlónak legendaképző ereje volt

papplászló3

MTI Fotó: Bruzák Noémi

– fogalmazott Borbély Zoltán. Nagyszerű ökölvívót, majd szövetségi kapitányt a siker sem tette gőgössé, s többek között olyan híres emberek is a példaképüknek tekintették, mint a kiváló francia színész, Jean-Paul Belmondo.

Az önkormányzat 1200 négyzetméternyi, díszburkolattal fedett és 600 négyzetméternyi zöldterületet alakított ki az egykori parkoló helyén. A tér közepén állították fel az 5:4-es méretarányú bronzszobrot, Lelkes Márk szobrászművész alkotását, amely bokszolás közben ábrázolja Papp Lászlót.

A tér kialakítására százmillió forintot költött Angyalföld-Újlipótváros önkormányzata.

Papp László 1926-ban született Angyalföldön, a Visegrádi utcában, aktív pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is szolgálta a magyar ökölvívósportot. A XIII. kerület önkormányzata 2001-ben a városrész díszpolgárává választotta a sportolót, aki 2003-ban hunyt el Budapesten.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top