+ Építészet

10 világszintű építészeti megoldás a Balatonnál

A legmerészebb megrendelők a borászatok tulajdonosai, de szép számmal találunk új vagy átépített villákat, nyaralókat, présházakat is, utóbbiak azonban kisebb méretüknél és a magánfunkció miatt sokszor rejtve maradnak az érdeklődők előtt.

A tópart környéke az 50-es és 60-as években a kifejezetten újító szellemiségű építészet kísérleti terepe volt, aztán a Kádár-korszak sufnituningja a színvonal hanyatlásához, a silány anyagok használatához és a menő ötletek típustervekké egyszerűsödéséhez vezettek. A 90-es évek divathulláma által diktált mediterrán remekekkel a legfőbb probléma, hogy meg sem próbálnak a helyi építészethez alkalmazkodni. Napjainkra viszont egyre több, kifejezetten színvonalas, kortárs építészeti alkotás járul hozzá ahhoz, hogy a Balaton partja ne a szánalmas építészeti megoldásokról legyen híres.

Játsszunk el a gondolattal: miért ne lehetne a tópart környéke manapság is egy jó értelemben vett kísérleti terep? Miért ne lehetne egy olyan hely, ahol megmutatjuk a világnak, hogy ilyen menő is lehet a magyar építészet? Vagány, mégis a tájba illeszkedő, szerény, de az anyagválasztásban és a részletekben sem igénytelen?

Tíz olyan épületet mutatunk, amelyek bárhol megállnák a helyüket, és mégis helyhez kötődnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top