+ Történelem

Háromszorosára nőtt a leomlott ikertornyok mentésén dolgozók rákbetegségének száma

Valamennyi rosszindulatú daganatos megbetegedés – az orvosok szerint – bizonyítottan a felhőkarcolók ledőlésekor felszabadult mérgező anyagoknak tudható be.

Az elmúlt csaknem három évben megháromszorozódott a rákos megbetegedések száma azok körében, akik a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások utáni mentőakciókban segédkeztek Manhattanben – írta helyi idő szerint vasárnap a New York Post című lap.

Több mint 5400 ember betegedett meg rákban azok közül, akik részt vettek a Világkereskedelmi Központ manhattani ikertornyainak leomlása utáni mentési munkálatokban, vagy a közelben éltek, dolgoztak, vagy csak azon a környéken jártak iskolába, s a megbetegedések aránya az elmúlt két és fél évben megháromszorozódott.

Valamennyi rosszindulatú daganatos megbetegedés – az orvosok szerint – bizonyítottan a felhőkarcolók ledőlésekor felszabadult mérgező anyagoknak tudható be.

A Világkereskedelmi Központ Egészségügyi Programban jelenleg nyilvántartott 5441 beteg közül 1822-nél 2014 januárja óta diagnosztizálták a kórt.

Riasztó arányú a növekedés

– fogalmazott Dr. Michael Crane, a Mount Sinai kórház orvosa, a speciális egészségügyi program vezetője. S hozzátette, hogy az elmúlt 2,5-3 évben hetente tíz-tizenöt beteget fogadtak. Eddig 1822 beteg halt meg.

A kifejezetten a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után életre hívott egészségügyi program orvosai jelenleg 48 ezer rendőrt, önkéntes tűzoltót, a Ground Zerónál dolgozó munkást és segélymunkást tartanak megfigyelés alatt.

Az egészségügyi szakemberek szerint több mint ötvenféle rákbetegség hozható bizonyítottan összefüggésbe a mérgező füsttel és porral, valamint a mérgező építési anyagokkal. A betegek rendelkezésére áll a 9/11 Áldozatainak Kompenzációs Alapja is, amely jelentős összegekkel segíti a betegség anyagi terheinek enyhítését.

New York város önkormányzata azt tervezi, hogy szeptemberben, a tragédia évfordulóján új jelentést terjeszt elő a mentésben részt vevők rákos megbetegedéseinek helyzetéről. A tudósok egyelőre azt állapították meg, hogy különösen ötfajta rák pusztít az úgynevezett „9/11 közösségben”: a prosztatarák, a pajzsmirigyrák, a leukémia, a limfóma és a mielóma multiplex, amely a vérplazma rosszindulatú megbetegedése.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top