Hogyan bizonyítja a pap két tyúkkal az erőszakos halált?

buda gőzös

A XX. század története magyar újságcikkek alapján – 1902. – a fotón a Földközi tengeren elsüllyedt Buda gőzös

július, Anglia – Tisztelt Uraim, kezdte beszédét a férfi. Örömmel látom, hogy ilyen szép számmal összegyűltek, ha jól tudom, közel háromszázan jelentkeztek a következő tanfolyamra. De mielőtt bármibe is belekezdenénk, fogadalmat kell tenniük, hogy az elsajátított tananyagot soha, senkinek nem adják tovább. Azt kérem, még most tegye fel a kezét, aki ilyen feltételek mellett nem akar hóhér lenni.

augusztus, Togó – Az atakpamei pap két tyúkot állított maga elé, hogy elvégezze az úgynevezett tyúkpróbát, amellyel bebizonyíthatja, hogy az elhunyt személy erőszakos halállal halt meg, ahogyan arrafelé mindenki. Megitatta a két tyúkot a varázsitallal, a világosabb tollazatút kinevezte a halott lelkének, a sötétebbet a gyilkosénak, majd letakarta őket egy lepellel. A lepel alatt tett még egy mozdulatot, amely a varázslat eredményét biztosította. Kitekerte a világos tyúk nyakát.

augusztus, Szerbia – A lipiki fürdőben fényes esti mulatságot rendeztek. A hosszú sétányon lampionok világítottak a fákról, a fürdőzenekar hangulatos zenét játszott, s bárki megkóstolhatta a remek étel- és italkínálatot. Amikor a hangulat átlendült a csúcspontján, egy horvát s egy dalmát férfi oda nem illő jelszavakat kiabált az éjszakába. A fürdő igazgatója leállíttatta a zenét, kiállt a pulpitusra, s így szólt a hirtelen beállt csöndben. De kérem, uraim, ez egy fürdő!

augusztus, Magyarország – Egy férfi szivarozva olvasott a nappaliban, s mikor a felesége kitöltötte a teát, összehajtotta az újságot. Képzeld, mondta az asszonynak, nem elég, hogy Malaga partjainál elsüllyedt a Buda gőzös, aztán a Jókai összeütközött valami angol hajóval, most meg Magazantnál zátonyra futott az Árpád. Te érted ezt? Az asszony kortyolt, majd letette a csészét. Szerintem nem kellene olyan sok újságot olvasnod.

szeptember, Chile – A férfi a fejét támasztotta a pulton, belekortyolt az italba, és meglökte a mellette ülőt. Te, miért vagyunk itt minden este olyan kevesen? Túl sok a kocsma, mondta amaz, a pap szerint 1800-an vagyunk, és minden 27 emberre jut egy, Punta Arenasban összesen 65 kocsma van. És az sok? Nem sok, inkább az a baj, hogy a nők nem nagyon kocsmáznak. Akkor építsünk még párat, hátha nekik is megjön a kedvük!

szeptember, India – A sebzett elefánt a folyó felé vette az irányt. A parton egy asszony búcsúztatta a férje hamvait, mikor a hatalmas állat lerogyott mellé. Az asszony mozdulni sem mert, csak nézte, ahogy ormányát lóbálva nedves földdel takarja be a sebeket. Napnyugtáig ültek egymás mellett a parton, mint akik türelmesen várják, hogy a másik elmondja, miért van itt.

szeptember, Dél-Afrika – A háborúnak vége, két angol önkéntes battyog az úton, súlyos zsákokat cipelnek. Te, azt hallottam, hogy London fizeti a zsoldot, amíg nem találunk munkát. Haza kéne menni! Még nem tudom, mondta a másik, nagyon unom már azt a levegőt, persze lehet, hogy a tüsszögésem csak azért múlt el, mert kétszer seggbe lőttek.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!