+ Történelem

Járd be katonai térképeken a Magyar Királyságot!

A Mapire portálon található, Google maps-szel szinkronizált katonai térképek segítségével most bárki tehet egy virtuális sétát a Habsburg Birodalom, illetve a Magyar Királyság egész területén.

A Mapire portálon található, Google maps-szel szinkronizált katonai térképek segítségével most bárki tehet egy virtuális sétát a Habsburg Birodalom, illetve a Magyar Királyság egész területén. Az érdekes történelmi dokumentum a XIX. század elején, részben a napóleoni háborúk ösztönzésére készült. I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el azt az országfelmérést, amely eredményeként megszületett a részletes térkép.

A jelenlegi verzió tartalmazza az első felmérés (1764-1784) és a második katonai felmérés (1806-1869) teljes anyagát. A térképek méretaránya 1:28.800. Ez a világon egyedülálló pazar levéltári anyag mind művészi kivitelezésében, mind felbontásában kiemelkedő jelentőségű. A harmadik katonai felmérés (1869-1887) 1:25.000 méretarányú szelvényei a Magyar Királyság területét fedik le (Horvátországgal és Erdéllyel), az 1:75.000 méretarányú nyomtatott szelvények a teljes Monarchiát.

A honlap azzal a céllal jött létre, hogy a Habsburg Birodalomnak,illetve utódállamainak történelmi térképeit, nagy térképsorozatait innovatív módon mutassa be. A folyamatosan bővülő gyűjtemény a nagy katonai felmérések mellett kataszteri és várostérképeket is tartalmaz, amelyeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg tudunk jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni.

A Magyar Királyság térképéhez katt ide!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top