+ Film

A horrorrendező turnézni kezdett

Most megtudhatod azt is, mi rémítette halálra a „horror nagymesterét”, és mi kényszerítette zeneszerzésre.

John Carpenter, aki saját magát csak a „horror nagymesterének” nevezi, több mint 40 éves filmes karrierje után zenélni kezdett. Azt gondolhatnánk, a Halloween, A köd, A dolog és az Elátkozottak falujának 68 éves rendezője már mindent filmre vitt, amitől félni lehet, így már neki nincs is mitől rettegnie. Ugyanakkor bevallotta, amikor először lépett színpadra zenészként, halálra volt rémülve.

Ahogy a Washington Post beszámol róla, Carpenter félelme azonnal elillant a turné első koncertje után, amelyen a zenekarával korábbi filmjeinek zenéit adják elő.

Amikor elkezdtem játszani, rájöttem: ez egyszerű. Rendezőként egy kamera mögött állsz, izzadsz, sírsz és kiabálsz hónapokon át. Itt meg csak játszol másfél órát, és kész. Nagyon szórakoztató!

Hozzá kell tennünk, Carpenter nem teljesen kezdő zenész. Apja, Howard R. Carpenter hegedűt tanított Kentuckyban, és olyan zenészek stúdiófelvételein játszott, mint Johnny Cash, Roy Orbison, vagy Brenda Lee. Ezeknek a stúdiómunkáknak a kis John sokszor szem- és fültanúja volt. Azonban a hegedű sehogy sem feküdt neki. Helyette gitározott és zongorázott, hétvégente pedig iskolai bandájával játszott némi zsebpénzért.

halloween-1-john-carpenter

Carpenter a Halloween forgatásán Jamie Lee Curtis-szel 1978-ban

Később filmrendezőként már sokszor saját maga írta filmjei zenéjét, így volt ez a Halloweennel is, aminek fő témája azóta is rendszeresen visszatér különböző filmekben. Ugyanakkor filmzeneszerzői munkássága kényszer hatására alakult, hiszen mint mondja, pénzügyileg egyedül ezt engedhette meg magának.

Carpenter dallamai így nem is túl bonyolult szintizenék. A rendező esküszik ugyanis a repetitív minimalizmusra.

Az egyszerű, repetitív témák nagyon hatásosak. Valami olyat akar az ember, ami behatol a közönség tudatába, és elkezd hatni rájuk. Ez az egész lényege.

A rendező eleinte csak fiával jammelgetett otthon. Majd egy nap ügyvédje megkérdezte tőle, nincs-e valami új zenéje. Ekkor ő odaadta azokat a felvételeket, amiket fiával közösen csináltak. A következő pillanatban pedig már egy lemezszerződés volt a kezében. Így készült el a Lost Themes és a Lost Themes II, amelyeken már több zenésszel együtt gondolták újra régi filmzenéinek híres témáit.

Carpenter zenekarával kedden lép fel a washingtoni Lincoln Theaterben. Azoknak pedig akik nem lehetnek ott, azt javasolja: éjszaka üljenek autóba, vezessenek a sötét városi utcákon, közben pedig tegyék be a Lost Themes-t. És így átélhetik a Carpenter-élményt.

Addig is amíg lemegy a nap, a nyári napsütésben is meghallgathatjuk Carpentert:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top