+ Film

Hat filmet vetítenek a francia tetőmoziban

Egy jól ismert klasszikussal indul a program, Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című örökbecsűjével, amely 1956-os bemutatója után nem kis felhördülést keltett.

A Francia Intézet idén nyáron is kitelepül a Corvin Club tetőteraszára, hogy július 14. és augusztus 18. között francia vígjátékokkal töltse meg a pesti estéket. A Corvin Clubbal, a Budapest Rooftop Cinemával és a Budapest Funzine-nal együttműködésben szervezett French Rooftop Cinema vetítéssorozat igazi multikulti élményt ígér hat héten át.

Egy jól ismert klasszikussal indul a program, Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című örökbecsűjével, amely 1956-os bemutatója után nem kis felhördülést keltett. Nem mellesleg ebben a filmben tűnt fel az azóta ikonná vált Brigitte Bardot, ő alakítja a főszereplő csélcsap Juliette-et, akinek természetesen minden férfi a lába előtt hever. A napsütötte Dél-Franciaországban forgatott mozi minden perce maga a szabadság dicsérete.

Ezután éles váltással belevetjük magunkat a hírszerzés világába A rió küldetés című filmmel: a Jean Dujardin alakította jóképű és pimasz titkos ügynök nyomába szegődünk, és egészen Brazíliáig meg sem állunk, ahol a feladat bujkáló náci tisztek felkutatása. A rendező merész formai megoldásokkal, ügyesen franciásítja és keveri a paródia és a kémfilm műfaji elemeit, és igen élvezetesen bonyolítja a szálakat.

Brazíliából Franciaország sokkal aktuálisabb témái felé evezünk, legalábbis ami A szerelem nevei film főszereplőjének motivációit illeti: a baloldali elkötelezettségű Bahia azért viszi ágyba politikai ellenlábasait, hogy meggyőzze őket az igazáról. Michel Leclerc vígjátéka a látszat ellenére komoly témákat érint – és a végére még talán valami felismerésféle is kikerekedik belőle.

A párizsi hétköznapok után irány megint a tengerentúl! A 2 nap New Yorkban erősen életszagú cselekményében egymást érik a burleszkbe hajló jelenetek, köszönhetően annak, hogy a francia rokonság látogatóba érkezik a rendező, Julie Delpy alakította Marionhoz.

És hogy elejét vegyük a nosztalgiának, egy kis üldözés erejéig visszaereszkedünk az amerikai kontinens déli részére, mégpedig a temperamentumos Jean-Paul Belmondo társaságában.  A Riói kaland igazi romantikus kalandfilm, akár a negyvenes évek Hollywoodjában is készülhetett volna: van benne minden, ami csak kell, szerelem, rablás, hajsza, és a műkincsek is előkerülnek.

A nyári vetítéssorozat végül egy csokornyi rövidfilmmel zárul.

Francia nyelven, angol felirattal.

A vetítések előtt a szervezők apró ajándékokkal várja a tombolában részt vevő nézőket.

Program:

07.14. És Isten megteremté a nőt

07.21. A riói küldetés

07.28. A szerelem nevei

08.04. 2 nap New Yorkban

08.11. Riói kaland

08.18. Francia rövidfilmek

Július 14-augusztus 18., minden csütörtökön

Kapunyitás: 19:00

Filmkezdés: 20:45

Helyszín: Corvin Club – Budapest Rooftop Cinema (Blaha Lujza tér 1-2.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top