+ Film

Elhunyt Bud Spencer

Színészi pályafutása 1949-ben indult, ám csak a 60-as évek végétől lett ismert színész. Legnépszerűbb filmjeit a tőle 10 évvel fiatalabb Terence Hillel forgatta a 70-es, 80-as években.

86 éves korában elhunyt Bud Spencer, a 70-es, 80-as évek olasz vígjátékainak feledhetetlen sztárja. Generációk röhögtek poénjain és pofonjain.

A színész 1929-ben Carlo Pedersoli néven látta meg a napvilágot Nápolyban. Pedersoli jó tanuló volt, egyetemet végzett, emellett úszóként és vízilabdázóként is sikeres volt. Mellúszásban és 100 méter gyorson is olasz bajnok volt, 1950-ben az olasz vízilabda-válogatottal negyedik lett az Európa-bajnokságon. A sport mellett a zene is érdekelte, zongorázott, dalokat komponált, igaz, ezeket sosem adta ki.

Színészi pályafutása 1949-ben indult, ám csak a 60-as évek végétől lett ismert színész. Legnépszerűbb filmjeit a tőle 10 évvel fiatalabb Terence Hillel forgatta a 70-es, 80-as években. A páros első közös filmje az Isten megbocsát, én nem című western volt, amely még különbözött a későbbi vígjátékoktól. A színészet mellett filmproducerként és forgatókönyvíróként is feltűnt.

bud

Olaszországon kívül főként Németországban, valamint a közép-európai országokban vált igazán népszerűvé. A Nincs kettő négy nélkül, a Kincs ami nincs vagy a Különben dühbe jövünk Magyarországon is kultfilmmé vált, generációk nőttek fel Bud Spencer és Terence Hill pofonjain. A mozifilmeken kívül több sorozatot is forgatott, ezekben ugyanazt a karaktert hozta, mint vígjátékaiban.

A filmvilág mellett a bizniszben is kipróbálta magát, volt légitársasága, textilüzeme, majd saját étteremlánca (Bud Food). 2005-ben belépett a regionális politikába, ám a választásokon vereséget szenvedett.

Pedersoli 16 év ismertség után 1960-ban kötött házasságot Maria Amatóval, három gyerekük született. Bud Spencer halálhíréről a család a színész Facebook-oldalán adott hírt:

Mély sajnálattal tudatjuk, hogy Bud elrepült a következő útjára!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top