+ Pályázat

90 millióra még az idén pályázhatnak a kutatók

Az egész számok mélyebb megértése, az agy kivételes tároló képességének feltárása, a soksejtű gombák evolúciójának megismerése már lendületet vehetnek.

Eddig három projektet részesített 135 millió forintos támogatásban a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal a matematika, az idegtudomány és a biológia területéről, amelyeket az Európai Kutatási Tanács (ERC) a legjobbak közé sorolt, de forráshiány miatt elutasított.

A pályázati konstrukció áthidaló finanszírozást nyújt az ERC-pályázaton is legjobbak közé sorolt felfedező kutatásoknak, hogy a kutatók  kiszámítható körülmények között készülhessenek egy újabb ERC-pályázat benyújtására, és ne kényszerüljenek megszakítani vagy külföldön folytatni tudományos munkájukat. Közölték: az ERC_HU_15 pályázati felhívás újra megnyílt, az újabb pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.

A májusi döntés alapján egyenként 45 millió forintos támogatást nyert projektek egyikének lényege, hogy az internetes adatbázisok biztonságos alkalmazásához elengedhetetlen kriptográfia az egész számok mélyebb megértésére építve fejlődhet. Ennek vizsgálatára Harcos Gergely – az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa – vezetésével Sajátformák becslése aritmetikus sokaságokon címmel indul kutatási program.

A másik támogatott projekt az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Idegi Jelátviteli Kutatócsoportja Makara Judit vezetésével az agy kivételes információ-feldolgozási és tárolási képességét megalapozó sejt- és hálózati szintű mechanizmusok megismerésére törekszik.

A harmadik a soksejtűség kialakulásához vezető evolúciós lépések megértéséhez járul hozzá Nagy G. László vezetésével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet Gomba Genomika és Evolúció Csoportjának A soksejtű gombák evolúciós eredetének vizsgálata filogenetikai és genomikai módszerekkel című projektjével.

A hivatal közölte: tavaly és 2016-ban összesen 450 millió forintos keretösszeg biztosított a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A pályázatok az erre a célra kialakított elektronikus pályázati felületen a keret kimerüléséig, a meghirdetett felhívást követő döntés után folyamatosan, de legkésőbb 2016. december 31-ig nyújthatóak be. A jelenleg még rendelkezésre álló, megpályázható keretösszeg 90 millió forint. Ennek kimerülését követően a hivatal a 2016-ban az ERC_HU_16 felhívás meghirdetését tervezi.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top