+ Történelem

Kornai János az amerikai tudományos akadémia tagja lett

Kornai János a szocialista rendszer és a posztszocialista átalakulás kritikai elemzésével foglalkozik. A kelet-európai szocializmus összeomlása után figyelme részben a gazdaságpolitika, azon belül a makroökonómiai problémák és a jóléti állam reformja felé fordult.

Az amerikai tudományos akadémia, a National Academy of Sciences (NAS) külföldi tagjává választották Kornai Jánost, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Harvard Egyetem emeritus professzorát.

Az új tagok megválasztásáról szóló hivatalos közleményt az akadémia közgyűlése után, kedden hozták nyilvánosságra. Kornai János a washingtoni székhelyű akadémia közgazdászszekciójának első magyar tagja – olvasható a Corvinus Egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

Honlapja szerint a 88 éves közgazdász rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europeae-nek, valamint külföldi tagja amerikai, brit, bolgár, finn, orosz akadémiáknak és a Svéd Királyi Akadémiának. A Nemzetközi Ökonometriai Társaság, az Európai Közgazdasági Társaság és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöki tisztét is betöltötte.

A legmagasabb magyar tudományos díjak (Akadémiai Díj, Magyar Állami Díj, Deák Ferenc-díj, Széchenyi-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, Prima Primissima-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal, Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje), a Seidman-díj (USA), a Humboldt-díj (Németország), az Erasmus Érem (Academia Europeae), a Leontief Medal (Oroszország) és a Hazám-díj kitüntetettje, valamint a Francia Becsületrend Tisztje. Tizenöt egyetem díszdoktora, művei több mint húsz nyelven jelentek meg.

Kornai János a szocialista rendszer és a posztszocialista átalakulás kritikai elemzésével foglalkozik. A kelet-európai szocializmus összeomlása után figyelme részben a gazdaságpolitika, azon belül a makroökonómiai problémák és a jóléti állam reformja felé fordult. Legismertebb munkája A hiány, amely 1980-ban jelent meg.

Az 1863-ban alapított NAS tudományos és mérnöki kutatásokkal foglalkozó tekintélyes tudósok privát, közhasznú, önfenntartó társasága, amely a tudomány és a technológia támogatását és közhasznosítását tűzte ki céljául. A megalapításáról szóló, Abraham Lincoln által is aláírt kongresszusi határozat szerint megbízatása van arra, hogy a szövetségi kormányt tudományos és technikai kérdésekben tanáccsal lássa el.

Az akadémia tagjait kiemelkedő kutatási eredményeik alapján választják ki, a tagság a tudományos kiválóság széles körben elismert jele és az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amelyben egy tudós részesülhet – olvasható a rangos intézmény honlapján.

A NAS legutóbbi közgyűlésén 84 amerikai és 21 külföldi tagot választott, így amerikai tagjainak száma 2291-re, – szavazati joggal nem rendelkező – külföldi tagjainak száma pedig 465-re emelkedett. A NAS tagjai között mintegy 200 Nobel-díjas tudós van.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top