+ Film

Nyilvános forgatás és esküvő is lesz a Mediawave-en

Müller Péter

A program nevét fesztiválról együttlétre változtatták, majd ehhez a szervezők hozzávették a tartóshullám nevet. Ezzel kívánják jelezni, hogy a rendezvényen a film és a többi művészeti ág erősíti egymást.

A komáromi Monostori Erődben április 27-től május 1-ig 140 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten.  A zenei kínálatban meghatározó szerep jut a dzsessznek, a népzenének és underground műfajoknak.

A program nevét fesztiválról együttlétre változtatták, majd ehhez a szervezők hozzávették a tartóshullám nevet. Ezzel kívánják jelezni, hogy a rendezvényen a film és a többi művészeti ág erősíti egymást.
A filmes program nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be a világ különböző helyeiről, Irántól Uruguay-ig bezárólag. A magyar versenyben 49 filmet vetítenek, köztük olyan alkotásokat, mint Az itt élő lelkek nagy része a Buharov testvérektől, a Zero Nemes Gyulától vagy a Szerdai gyerek Horváth Lili rendezésében.
Láthatók lesznek a három éve indított Úton online filmfesztivál legtöbb szavazatot kapott filmjei is. A vetítéseken kívül filmworkshopot és nyilvános forgatást szerveznek a Monostori Erődben.
Idén is egy lakodalom fonódik a programra: tavaly egy bolgár pár kelt egybe a Mediawave-en, idén pedig egy argentin-magyar pár házasodik össze. Az esküvőhöz és a lagzihoz többek között a Dűvő zenekar, a Fajkusz banda és a Csángálló szolgáltatja a zenei aláfestést.
Az Mediawave zenei kínálatában a kezdetektől fogva meghatározó szerep jut az improvizatív dzsessznek, a népzenének és az underground műfajoknak. Geröly Tamás és Grencsó István, a magyar improvizatív zene nagy kísérletezői és öregjei fiatal muzsikustehetségekkel adnak koncertet, Ferenczi György & a Rackajam rockos-népzenés repertoárjában irodalmi feldolgozások is találhatók. Szintén nem először koncertezik az Erődben a Müller Péter Sziámi AndFriends, az idén 30 éves fennállását ünneplő Tudósok és Hamid Drake, aki idén szóló dobkoncerttel lép fel.
A külföldi fellépők közé tartozik az amerikai-lengyel Mike Parker Trio, az amerikai-japán Assif Tsahar & Tatsuya Nakatani duó, a posztmodern dzsesszt játszó Yegor Zabelov Trio, a Boma Truncated magyar-belga-finn formáció, valamint tradicionális népzenét játszó együttesek a Baltikumból, az észt pUULUUp és a litván Laiminguo duó.
Eljön Kanadából Steve Savanya, azaz Savanya István, aki vérbeli blues zenét hoz magával a Mediawave Együttlétre. Spanyolországból az El Torran és David de la Jeroma zenészei érkeznek, akik andalúz flamencót adnak elő. Idén is fellép Miquéu Montanaro francia etnozenész, aki zenei műhelyt is tart, ennek záró koncertjével fejeződik be a 26. Mediawave május 1-jén.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top