+ Ajánló

Az év legfurcsább koncertje az olimpiát bojkottáló sportolóknak

Bognár Szilvia, Lakatos Mónika, Harcsa Veronika és a Hungarian FolkEmbassy is fellép az Uránai Filmszínházban azon a gálaesten, mely az ’56-ban megrendezett olimpián részt nem vevő sportolóknak mond köszönetet.

A Hungarian FolkEmbassy facebook-oldalán találhatunk magyarázatot:

1956-ban Hollandia, Sanyolország és Svájc bojkottálta az olimpiai játékokat a magyarországi forradalom vérbefojtása miatt. „Nem menni, ez lehet az egyetlen méltó döntés” – fogalmaz dr. J. Linthorst Homan a Holland Olimpiai Bizottság elnöke az 1956. november 11-i közgyűlés ülésén. Beszédét tapsvihar követi, a szövetség egyöntetűen áll ki a döntés mellett, továbbá megszavaz saját költségvetéséből 100.000 guldent a Magyarországról érkező menekülteknek. A sportolókat értesítik, egyeseket Ausztráliából távirat útján hívnak vissza. Az olimpikonok elfogadják a határozatot, november 19-én, három nappal a megnyitó előtt hazarepülnek. A Magyarország melletti kiállás az egész holland sportéletnek olyan törést okozott, amely még az 1960-as római olimpia sikertelenségében is főszerepet játszott. Homan ugyanakkor évtizedekkel később is kiállt a döntésének helyessége mellett.

60 évvel az események után, az olimpia megnyitójának évfordulóján a Hungarian Folkembassy – Magyar Népzenei Nagykövetség valamint a felkért partnerek szeretnék megköszönni a kiállást a három ország olimpiai szövetségeinek és a kvótát szerzett sportolóknak. Nem díjakat adatunk át, hiszen azzal legitimálnánk a bojkottot, mint diplomáciai eszközt. Emlékérmek, emlékplakettek, és egy háromnapos budapesti vendéglátás, valamint egy gálaest keretében fejezzük ki hálánkat, amellyel Magyarország tartozik nekik. Az esten magyar népzene mellett a három ország 1956-ban aktuális slágerei közül válogatunk, kisfilmeket vetítünk, felvételeken keresztül és személyesen ismerkedünk meg az olimpikonokkal. Felhúzzuk a három ország lobogóját, ezzel köszönve meg, hogy a hozzánk idelátogató sportolók életük legszebb álmát adták oda egy számukra talán ismeretlen ország szabadságáért. Megjelentetünk egy kiadványt, amely ismerteti az események történeti hátteret és az olimpikonokat. Párhuzamos tudományos programként november 22-23-án konferenciát szervezünk „sport- és zenei diplomácia” témában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top