+ Film

Csütörtökön mutatják be a magyar filmet, amit cenzúrázni kellett

A csütörtökön bemutatásra kerülő filmben feltűnik Nemes Jeles László, Szirtes András és Oláh Lehel, Kovács Krisztián, Martina Krátká, Udo Kier és Tóth Orsi is.

Március 24-én kerül a magyarországi mozikba Nemes Gyula a fogyasztói társadalom visszásságait feldolgozó Zero című szatírája.

A főhőst alakító Kovács Krisztián a történet során hosszú utat jár be: először egy mézgyár igazgatója, majd kimenekül az erdőbe, hogy méhészkedni kezdjen, később a környezeti problémákkal szembesülve terroristának áll és forradalmat robbant ki.

A történet szálai végül Afrikába vezetnek, ahol még van esély megtalálni a világnak azt az ősállapotát, amelyben az emberek és az állatok békességben élnek egymással.

– fogalmazott Nemes Gyula, a film rendezője.

A Zero egy tabló a világ problémáiról, a környezetvédelem, a szociális, a társadalmi és politikai problémák egyfajta enciklopédiája.

– mondta el a rendező. Hozzátette: a főhős különböző stációin keresztül próbálta megmutatni a problémák teljességét, mindezt négy különböző filmes műfajjal érzékeltetve, így a néző eldöntheti, hogy vígjátékként, akcióként, romantikus filmként, esetleg dokumentumfilmként értelmezi.

Sok állítása van a filmnek, de ugyanazokat az állításokat meg is cáfolja. A világ működésének bonyolult voltára szerettem volna felhívni a figyelmet, többek között arra, hogy a fogyasztói társadalom fő jellegzetessége, hogy bedarál: a környezetvédelmet éppúgy képes a rendszer részévé tenni, mint a lázadást. Ez a kapitalista logika.

– fejtette ki az alkotó. Nemes Gyula szerint bármilyen jó cél érdekében is lép fel az egyén, ha azt szélsőségesen teszi, akkor az önmaga ellentétébe csap át.

Ez egyfajta véleményem a lázadásról és a főhősről, aki méhészből lesz terrorista, ami azt a kérdést is felveti, hogy lehet-e terrorral megvédeni a környezetet.

A filmet 2013 februárjában kezdte el forgatni a stáb Burkina Fasóban, majd négy további periódusban 2013 decemberéig folytatták a munkát. A rendező elmondta, hogy azért választott afrikai forgatási helyszínt, mert mindenképp meg akarta mutatni, hogy a globalizációról nem lehet csak Európát érintve beszélni.

A magyar-cseh-német koprodukcióban készült film premierje a 2015-ös Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West nevű versenyszekciójában volt. Nemes Gyula elmondta, hogy a filmet mindhárom országban forgalmazni fogják, Magyarországon a Cinema City hálózatában, a Művész és a Kino mozikban láthatják majd az érdeklődők.

A főbb szerepekben Kovács Krisztián, Martina Krátká, Udo Kier és Tóth Orsi látható, de feltűnik a filmben mások mellett Vince Mátyás, a HVG alapító főszerkesztője, az MTI volt elnöke, Nemes Jeles László, Szirtes András és Oláh Lehel filmrendezők, Lénárt István színész és Lavro Ferenc, a Zero rendezőasszisztense is. A Zero forgatását a Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal, a Cseh Filmalap 200 ezer euróval, a német MDM pedig 70 ezer euróval támogatta.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Arpad Csikos szerint:

    Remélhetőleg a készítők „exisztenciája” a nézettségből befolyt összegből lesz finanszírozva a jövőben, – mint ahogyan minden filmnek, színházi és kultúrházi darabnak! Ígérem, nem fogok irígykedni!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top