+ Építészet

Idétlennek és horthystának tartják a Budai Vár terveit a szakértők, ezért lemondtak

A szakértők többször is jelezték, hogy kormányzati tervek sok szempontból negatívan fogják befolyásolni a főváros városszerkezetét, de ezekre nem kaptak választ. Most lett elegük.

Felállt és lemondott tagságáról a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három építésze pénteken. A szakértőknek abból lett elegük, hogy a kormányzat rendszeresen figyelmen kívül hagyja a véleményüket. Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án elküldték felmondásukat Lázár Jánosnak, pénteken pedig a nyilvánossággal is közölték döntésüket.

A testületet azért hozták létre, hogy levezényelje a várnegyed rekonstrukcióját. A szakértők többször is jelezték, hogy kormányzati tervek sok szempontból negatívan fogják befolyásolni a főváros városszerkezetét, de ezekre nem kaptak választ. Döntésüket végül így indokoltál:

Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top