+ Történelem

A tervezettnél korábban látogatható lesz a Dégenfeld Kastélymúzeum

dégenfeld kastély

Az eredeti, áprilisi tervtől eltérően március 15-én már megnyitják a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumot.

Az eredeti, áprilisi tervtől eltérően március 15-én már megnyitják a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település Dégenfeld Művelődési Központjának, Könyvtárának és Kastélymúzeumának vezetője, Bodnár István elmondta, hogy a helytörténeti, néprajzi és természettudományi közgyűjteményi intézmény keddi megnyitóját a szabadságharc hőseire emlékező városi ünnepség után, 16.30 órakor tartják. A kastélymúzeum a jövőben keddtől szombatig lesz nyitva, míg vasárnaponként előzetesen bejelentkezett csoportok látogathatják. A keddi nyitónapon Pataki Piroska feliratos falvédőiből nyílik kiállítás a kastélymúzeumban és Bérczes Mihály zongoraestjét tartják az intézmény rendezvénytermében.

Az első látogatók pedig 17.15 órától tekinthetik meg a tíz kiállítóteremben bemutatott tárgyi emlékeket, régészeti leleteket. Az 1840 és 1850 között késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld-kastélyt a múlt évben újíttatta fel a baktalórántházi önkormányzat, 558,6 millió forint összegű európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból. A híres Baktai-erdő szélén álló kastélyban berendezett múzeumban a látogatók interaktív informatikai eszközökön keresztül is megismerhetik a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját, a bronzkortól, a honfoglalástól kezdve a Hunyadiak korán, valamint a Rákóczi- és az 1848-1849-es szabadságharcon át a 20. század végéig.

Az 1848-1849-es szabadságharc történetét a kastély névadójáról elnevezett teremben mutatják be. A harcokban részt vett szabolcsi 48. honvédzászlóalj egykori lobogóját maga Dégenfeld Imréné hímezte. A zászló soha nem került ellenség kezére, még a komáromi fegyverletételkor sem. A nyírségi honvédek Komáromnál levették a rúdjáról, összehajtogatták és vezetőjük, Rakovszky Sámuel ezredes vitte vissza az akkori Baktára – a mai Baktalórántháza Bakta és Lórántháza egyesülésével jött létre – és a kastélyban rejtették el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top